Светски дан становништва – 11. јул

Свет је 2011. године достигао популацију од 7 милијарди, а ове године број становника достигао је 8 милијарди

Светски дан становништва обележава се 11. јула и то је дан установиљен од стране Уједињених нација, 1987. године, када је забележено да на планети Земљи живи пет милијарди људи.


Свет је 2011. године достигао популацију од 7 милијарди, а ове године број становника достигао је 8 милијарди. Неки људи ће ово посматрати кроз напредак у здрављу који је продужио животни век, смањио смртност мајки и деце и довео до развоја вакцина у рекордном времену, док ће други на овај феномен гледати кроз технолошке иновације које су нам олакшале животе.

Али напредак није универзалан. Исти проблеми и изазови остају или су се погоршали: климатске промене, насиље, дискриминација. Свет је у мају ове године достигао посебно суморну прекретницу: више од 100 милиона присилно расељених широм света. Оволики број становника одражава се на пренасељеност одређених територија, мере планирања породице, родну равноправност, животну средину и различита људска права.

У идеалном свету, 8 милијарди људи значи 8 милијарди могућности за здравија друштва оснажена правима и могућностима избора. Али прилике никада нису биле уједначене. На основу пола, етничке припадности, класе, вере, сексуалне оријентације, инвалидитета и порекла, између осталих фактора, још увек је превише људи широм света изложено дискриминацији, узнемиравању и насиљу.

Требале су стотине хиљада година да светска популација нарасте на милијарду – а онда је за само још 200 година нарасла седам пута. Просечни животни век је порастао, са 64,6 година раних 1990-их, на 72,6 година у 2019. години. Поред тога, у свету се примећује висок ниво урбанизације и убрзане миграције, до 2050. године око 66% светске популације ће живети у градовима.

Према Попису становништва из 2022. године у Србији је живело око 6,7 милиона људи Просечна старост становника је 43,8 година, што Србију чини једном од најстаријих нација на свету.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here