Неискуство младих доводи до несрећа у саобраћају

Пет кључних фактора ризика који доприносе настанку саобраћајних незгода

Фото: Getty images

БАЧКА ПАЛАНКА – Милорад Париповић, члан Општинског већа, задужен за саобраћај, говорио је о узроцима и ризицима који најчешће доводе до саобраћајних незгода са младим лицима.


Забрињавајући податак је да од укупног броја повређених и смртно страдалих лица, чак 30% су млађи од 25 година старости. Према подацима, више младих људи (старости између 15 и 30 година) умире од последица саобраћајних незгода него од ХИВ-а, маларије, туберкулозе или других облика смрти.

У просеку годишње у Републици Србији живот изгуби 110 лица између 15 и 30 година старости, док њих 6.000 буде теже или лакше повређено. Ови подаци нам указују да млади људи представљају ризичну категорију учесника у саобраћају.

Разлози за овакве податке леже у томе што су млади људи у саобраћају у опасности на првом месту због неискуства. Нови, неискусни возачи размишљају о сваком потезу који планирају да изведу, било да је у питању промена степена преноса или било која друга радња, а готово увек је неопходно по неколико радњи извести истовремено.

Тако долази до менталног оптерећења и грешака у вожњи. Они још увек нису у стању да предвиде ризичне ситуације, контролишу возило или брзо донесу кључне одлуке. Анализе показују да у нашој земљи најмањи ризик од страдања имају лица која имају преко десет година возачког искуства, док највећи ризик од страдања имају лица у првих пет година возачког искуства. Такође бих напоменуо да поред неискуства на повећање опасности од настанка саобраћајне незгоде утиче и недовољно познавање правила и прописа, млади људи лошије процењују степен ризика, прецењују своје способности, воле да својим понашањем привуку пажњу и тестирају своје могућности.

Према истраживањима и анализама које се спроводе постоје пет кључних фактора ризика који доприносе настанку саобраћајних незгода са младим лицима:

1. Невезивање сигурносних појасева

Овде треба нагласити да је једноставна радња везивање појаса спасила више људских живота него било која друга инжењерска мера. Везивање појаса на предњем седишту смањује ризик од смртних повреда до 50%, а на задњем седишту и до 75%.

2. Превелика брзина

Свакако брзина као главни узрок саобраћајне незгоде заслужује посебну пажњу, а несагледавање односа брзине и зауставног пута возила доводи до нежељених последица.

3. Конзумирање алкохола и дрога

Ово је такође тема којој би требала да се посвети посебна колумна. Свака четврта незгода у Републици Србији са повређеним лицама је повезана са алкохолом. Возачи који имају више од 0.15г/100мл алкохола у крви имају око 200 пута више вероватноће да ће умрети у саобраћајној незгоди него трезни возачи.

4. Непажња у вожњи

Обављане више ствари истовремено (коришћење мобилног телефона, конзумација хране и пића, пушење цигарета, вођење разговора, шминкање итд.) и вожња не иду заједно. На пример, када разговарате мобилним телефоном или пишете поруку, ваше мисли су усмерене ка разговору, пажња је окренута ка звуцима из телефона, иако су ваше очи на путу нећете моћи видети шта се око вас дешава нити ћете моћи да благовремено реагујете. Возачи који користе телефон су мање способни да остану у одговарајућој траци, примете било какву промену око себе и на њу одговоре на време. Ови возачи склонији су прекорачавању брзине и чешћем убрзавању и успоравању возила. Према неким истраживањима коришћење мобилног телефона утиче на возачку способност као да је возач под дејством алкохола или дроге.

5. Умор

Умор је главни узрок у 10-20% саобраћајних незгода. Вожња у стању умора повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде до чак четири пута. Саобраћајне незгоде у којима умор има удела најчешће резултују смртним исходом или тешким телесним повредама.

Савет за безбедност саобраћаја Општине Бачка Паланка, апелује пре свега на родитеље да посвете потпуну пажњу када младима дају кључеве аутомобила да одлазе на прославе, изласке до касних вечерњих сати, матурске прославе и слично, како би предупредили могуће последице. Наравно, у потенцијалној опасности су све категорије учесника у саобраћају, деца, млади, старији од 65 година, пешаци, бициклисти, мотоциклисти, возачи скутера, временски услови, исправност возила и да не набрајамо даље, али је сигурно да поштовање саобраћајних прописа ће значајно умањити могућност страдања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here