Невреме у Обровцу уништило пластенике, кровове кућа и оборило торањ цркве

Обровац не памти овакво разарање

Извор: Обровац у Бачкој/Фејсбук

ОБРОВАЦ – О незапамћеном невремену које је погодило територију општине Бачка Паланка прича се и десет дана након што је суперћелијска олуја оборила стабла, поскидала црепове и кровове са кућа, али и уништила и оштетила пољопривредне културе.


У Обровцу крај Бачке Паланке оркански ветар уништио је око тридесетак пластеника, а велика штета је и на усевима, рекли су нам у канцеларији Месне заједнице.

Један од пољопривредника који је претрепео штету је Мирослав Максимовић, коме је у потпуности уништено 3.500 квадрата пластеника под којим је била засађена паприка бабура, док је на још 3.000 квадрата уништена фолија пластеника. Како је рекао  саговорник „Дневника“, пластеници, њиве и остале културе које су настрадале су већином биле позициониране на отвореном, без заклона, те су стога и биле најгоре погођене невременом. Додао је да је проблем и то што, како су му објаснили у осигуравајућим друштвима, пластенике није могуће осигурати. Он се, као и многи пољопривредници, нада помоћи од државе, а на територији општине Бачка Паланка је тренутно у току пријава штете на пољопривредним усевима у невремену које је задесило општину 19. и 21. јула, где се грађани могу пријавити у надлежним месним заједницама својих села и у седишту Општине Бачка Паланка.

У Обровцу је штета начињена и на кућама, где је олујни ветар негде померио и поскидао по десетак црепова, негде и по 100, 200 црепова, а на неким објектима су уништени скоро цели кровови. Међу највише оштећенима је римокатоличка црква Светог Фердинанда у центру села, са које је пао торањ, а са оштећеног крова црепови су наставили да падају.

Како су за Дневник рекли у канцеларији Месне заједнице, ово је велики проблем јер је црква и иначе била у лошем стању, те су се обраћали многобројним институцијама за помоћ, но остали су без одговора. Додали су да је проблем напуштених цркви о којима нико не води рачуна, нажалост, својствен и другим селима у околини. Тренутно је простор око цркве Светог Фердинанда ограђен траком, јер опасност да би неки део крова или објекта могао пасти и даље постоји. Посебно забрињава чињеница што је у непосредној близини аутобуско стајалиште, где се људи свакодневно окупљају чекајући превоз.

Пријава штете на усевима

Грађани који су претрпели штету на пољопривредним усевима у невремену које је задесило ову општину 19. и 21. јула, могу то пријавити у својим месним заједницама од 8 до 14 сати. У Младенову је пријава штете почела јуче, а може се то учинити и данас, када су и пријаве у Новој Гајдобри. Сутра се пријаве примају у Обровцу, у Челареву сутра и у петак и у Гајдобри у петак. У Бачкој Паланци се пријаве примају сваког дана у згради Општине, канцеларија број 31, од 7 до 15 сати. По потреби, евидентирање штете наставиће се и наредне недеље, о чему ће грађани бити накнадно обавештени.

„Ради пријаве штете потребно је са собом понети личну карту и телефон на коме је пријављено газдинство. Потврду о активном статусу и Извод из Регистра пољопривредних газдинстава ће добити на лицу места. Пољопривредници који немају регистровано пољопривредно газдинство, потребно је да знају бројеве парцела на којима су претрпели штету”, наводе у саопштењу из Општине Бачка Паланка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here