Шта да радите уколико вам је оштећена кућа или аутомобил у невремену и како да се наплатите

Невреме које је јуче погодило већи Бачку Паланку и великом броју људи задало је муке. На паркиране аутомобиле су падале гране, дрвећа, црепови, лимени кровови а многима су оштећене шофершајбне и лимарија, некима и комплетни аутомобили. Такође, упознати смо да је велики део кућа претрпео оштећења у нашој општини.


Шта да радите уколико сте имали штету у невремену? 

  1. Јавите се штабу за ванредне ситуације општине Бачка Паланка који је упутио апел грађанима општине Бачка Паланка који су претрпели штету услед временске непогоде на територији општине Бачка Паланка дана 19. јула 2023. годинеда исту пријаве сваког радног дана на број телефона021/210-1199 у времену од 7.00 до 20.00 часова, лично у згради Општине Бачка Паланкаул. Краља Петра Првог бр. 16 – канцеларија бр. 19, путем мејл адресе[email protected], односно у дане викенда субота-недељана број телефона021/210-11-17, како би се проценила проузрокована штета.
  2. Фотографишење оштећења: Када се створи услов, фотографишите сва оштећења на вашој кући или аутомобилу. Ово ће бити корисно као доказ приликом обраћања осигуравајућој компанији, уколико поседујете осигурање.
  3. Контакт са осигуравајућом компанијом: Обавестите своју осигуравајућу компанију о насталом оштећењу што пре. По потреби, пружите детаљан опис догађаја и приложите фотографије оштећења. Обратите пажњу на рокове за пријаву оштећења у вашој полиси осигурања и поштујте их. Анализирајте полису осигурања: Прегледајте вашу полису осигурања како бисте били упознати са тачним условима покривености оштећења. Упознајте се како и под којим условима ћете бити надокнађени за штету.

Оштећен вам је аутомобил – шта да радите?

Сада је кључно питање колику штету покрива основно осигурање, а шта покрива каско, делимично каско осигурање и основно осигурање од аутоодговорности.  На ову тему разговарали смо са Јаном Jaнаћом, директором компаније која се бави посредовањем у осигурању. 

„Уколико особа није имала полису нема могућност да наплати штету насталу од олује. У сваком случају треба да направи фотодокументацију и да отклони све ризике будуће штете, тј да предузме мере да спречи ширење штетних последица као и да се постара о безбедност лица“ – наводи он.

– Потпуни каско покрива штете од саобраћајних незгода, пожара, олује, поплаве… делимични каско (у зависности од осигуравача) покрива углавном само саобраћајне ризике. Основно осигурање од аутоодговорности покрива штете онима, којима ми нанесемо штету (трећим лицима), то је оно осигурање које сте обавезни да платите приликом регистрације возила.

Каско осигурање, наиме, покрива цеокупну штету, а оштећеног грађанина исплаћује и обештећује приватно осигурање са којим и има уговор.

Уколико поседујете осигурање које покрива штету, позовите вашег агента, усликајте оштећења, а након тога можете кренути да санирате оштећења како не би дошло до још веће штете.

Ваша кућа или пословни објекат је оштећен у невремену

Фотографишите штету и сачувајте делове објекта који су пали, одлетели или су сломљени!

Уколико сте осигурали објекат и поседујете полису осигурања, одмах позовите агента осигурања да га обавестите о насталој штети. Уколико немате полису осигурања, не можете да наплатите штету која је настала на вашем објекту. Постоји могућност да наплатите штету, уколико је на пример, одлетео део куће од вашег комшије и оштетило ваш објекат, а комшија поседује полису осигурања за његову кућу, односно објекат. У том случају комшија треба да зове осигуравајућу кућу како би покрила штету насталу на вашем објекту од стране неговог власништва.

Једина опција за регулисање штете уколико нисте осигурани јесте да се јавите кризном штабу општине и видите како ће вам они надокнадити штету насталу услед олује.

Колико износи просечно осигурање куће и аутомобила?

Како наводи Јан Јанаћ, око 10% објеката у Бачкој Паланци је осигурано, што је заиста мали проценат.

– По нашој процени мање од 10% објеката у нашој општини има осигурање, и верујемо да је овај проценат мали захваљујући нашем менатлитету. Ми смо склони ризику, а то директно утиче да ли мислим о осигурању или не. Такође, немамо основно знање из финансијске писмености. Једноставно немамо тај предмет ни у основној ни у средњој школи а у овом модерном добу је то веома важно. Треће, а не мање битно, људи су изгубили поверење у осигурање вођени неким ранијим искуствима који више нису пракса. Развијене земље уче своју децу, шта је то кредит, шта је осигурање, шта је дуг, шта је камата, и верујем да треба да се подигне свест о томе и код нас.

За осигурање куће просечно треба издвојити од 1000 до 2000 динара месечно, што када погледате колику штету можете претрпети у оваквим ситуацијама и није велика сума. Што се тиче каско осигурања оно је око 2% процењене вредности аутомобила, а полиса покрива штету насталу услед саобраћајне незгоде, пада дрвећа, делова фасада и других предмета, елементарних непогода, пожара, поплава и, ако је полисом уговорено, крађе – наводи директор компаније која се бави посредовањем у осигурању.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here