План управљања Парком природе „Јегричка“ на увиду

Како изгледа План управљања ПП "Јегричка"?

411

Парк природе „Јегричка“ је подручје које обухвата велики део Бачке, док водотоком ове реке постоје бројне опасности од загађивача. Јегричка настаје и протиче у општини Бачка Паланка, па су грађани наше општине веома заинтересовани за Предлог плана управљања Парком природе „Јегричка“ за период од 2023. до 2032. године који је објавило ЈВП „Воде Војводине“ и биће на јавном увиду до 4. априла, до када се могу послати и примедбе и сугестије на план.

Са почетком у подручју Пивница, Силбаша, Парага, Раткова и Деспотова, река даље тече поред Равног Села, Змајева и Сирига, упоредо са Каналом Дунав—Тиса—Дунав и Малим Бачким каналом.

Код Деспотова спајају се депресије – кракови Јегричке и формирају јединствени водоток који се на 37. километру код Жабља улива у Тису.

Загађивачи би потенцијално могли негативно да утичу на флору и фауну овог подручја, наводи се у Предлогу плана управљања Парком природе „Јегричка“ за период од 2023. до 2032. године. Ипак, скорија истраживања на ову тему нису поменута.

Овај документ објавило је ЈВП „Воде Војводине“ и биће на јавном увиду до 4. априла, до када се могу послати и примедбе и сугестије на план.

Парк природе „Јегричка“ проглашен је заштићеним подручјем 22. новембра 2022. године, а простире се на површини од скоро 1.200 хектара. Данашњи ток Јегричке почиње код Деспотова и завршава се код Жабља, где се улива у Тису. Сама река, као и предео око реке, представљају једну велику целину Парка природе, са великим бројем заштићених и строго заштићених биљних и животињских врста, као и специфичних биљних заједница водене и мочварне вегетације.

У оквиру целог Парка природе „Јегричка“ успостављени су режими заштите другог и трећег степена, на подручјима са делимично и/или измењеним екосистемима од великог научног и практичног значаја, као и посебно вредним пределима и објектима геонаслеђа.

Какво је стање Парка природе „Јегричка“?

Како се наводи у Плану управљања Парком природе „Јегричка“, који је тренутно на јавном увиду, природа овог заштићеног подручја је под снажним утицајем човекових активности и природних процеса.

Додатно, биолошка истраживања и истраживања квалитета воде, седимента и приобалног земљишта водотока Јегричка рађена су 2013. и 2014. године, а онда и 2018. и 2019. године. Новија истраживања нису поменута у самом документу.

Како пише у плану, највећи директни утицај на приобалне делове станишта парка природе регистрован је у насељима Равно Село, Змајево и Жабаљ.

Посредан утицај, путем мелиоративних канала у које доспевају загађујуће материје комуналног порекла, имају активности у насељима Деспотово, Сириг, Темерин, Госпођинци, Бачко Добро Поље, Степановићево и Надаљ.

„Утицај на приобаље манифестује се уништавањем приобалне вегетације, а велики проблем за заштиту станишта и очување екосистемских услуга представљају процедне воде из малих приватних газдинстава стоке и живине, као и са баштенских површина, које су у непосредном контакту са заштићеним подручјем“, наводи се у овом документу „Вода Војводине“.

Додатно, услед неизграђене канализације, проблем представљају и септичке јаме које се неконтролисано празне у Јегричку или детаљне каналске мреже (ДКМ), који потом доспевају директно у њу или су водопропусне и током времена загађују земљиште и подземне воде.

„Проблеми са отпадним водама су посебно изражени јер су у готово свим насељима изграђени јавни водоводни системи, што је довело до повећања потрошње воде, а самим тим и до повишене продукције отпадних вода“, наводи се у Плану.

Истичу и да Јегричка данас није изложена директном утицају већих загађивача индустријског типа, иако је и даље присутан штетан утицај загађујућих материја које су резултат пољопривредних активности.

У Предлогу плана управљања Парком природе „Јегричка“ наводи се да су потенцијални загађивачи воде ове реке шећерана „Шајкашка“ из Жабља и предузеће „НИВА“, који користе воду из Јегричке у производном процесу.

„Ове компаније могу бити потенцијални загађивачи, јер су изграђени таложници за депоновање њихових употребљивих вода у непосредној близини водотока Јегричка“, пише у овом документу.

Додаје се и да у време нижих водостаја и дуготрајних високих температура, у периоду између августа и октобра, потенцијалну опасност представљају и свињогојске фарме у Бачком Добром Пољу и Темерину.

Фарма свиња „Темерин аграр“ компаније Митрос из Сремске Митровице, која је пре неколико година напустила ово место, годинама је испуштала отпадне воде са комплекса фарме које су путем цеви доспевале у лагуне на земљишту које нису биле у власништву закупца, али ни власника фарме.

Мештани Темерина из овог разлога ни годинама касније нису могли нормално да живе од несносног смрада, а за 021.рс су говорили да постоји и сумња да отпадне воде кроз цеви које је поставила фарма иду у Јегричку.

Ванредним инспекцијским надзором водне инспекције је 2019. године утврђено да ово ипак није случај и да Јегричка није угрожена. Откад је фарма напустила ово место не постоје подаци о утицају и последицама ове фарме последњих година.

Како се наводи у Предлогу плана управљања Парком природе „Јегричка“, остале активности ван грађевинског подручја насеља које представљају угрожавајуће факторе, везане су за просторе радних и туристичко-рекреативних зона, викенд зона и салаша.

Како изгледа План управљања ПП „Јегричка“?

Предлог овог плана управљања до 2032. године, односно циљеви и активности планирани за очување Парка природе „Јегричка“, обухватају уопштене активности заштите и развоја заштићених подручја.

Тако дугорочни циљеви подразумевају, између осталог, заштиту водених станишта, очување популације заштићених врста флоре и фауне, унапређивање постојећих и формирање нових еколошких коридора, као и уклањање угрожавајућих фактора.

Ове циљеве поткрепљују и планираним активностима на одрживом коришћењу природних вредности, као и туристичку промоцију Парка природе „Јегричка“, научно-истраживачки рад на овом пределу, побољшање рибног фонда, уређење простора и слично.

Предлог плана управљања Парком природе „Јегричка“ за период од 2023. до 2032. године објавило је ЈВП „Воде Војводине“ и биће на јавном увиду до 4. априла, а цео текст Предлога Плана управљањем Парком природе „Јегричке“ ОВДЕ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here