Надлежне службе раде на санацији нафтне мрље, пијаћа вода исправна

Купање у Дунаву забрањено

1094
Фото: 021.rs

ЧЕЛАРЕВО – Око 35.000 литара сирове нафте се излило у Дунав из брода код Челарева током јучерашњег дана. Надлежне службе раде на санацији нафтне мрље, а по налогу Градско зеленило у Новом Саду строго је забранило купање. 


Јавна водопривредна предузећа „Воде Војводине“ и „Србија Воде“ заједничким снагама покушавају да санирају нафтне мрље, које су узрок изливања нафте из бугарског брода „Јамбо 3“ који је био усидрен код Челарева.

„Наше службе прате сам ток и брзину ширења те нафтне мрље док стручне службе „Србијавода“ шире мрежу и покушавају на тај начин да скину површински слој нафте и да пропусте остатак чисте воде, а тај део нафте да се скупи и одложи на за то одређено место“, саопштио је Јован Вигњевић, руководилац службе за за заштиту воде у ЈВП „Воде Војводине“.

Излила се нафта код Челарева. Велика црна мрља плови Дунавом

„Воде Војводине“ су изашле на терен по пријави покрајинске инспекције која потврђује да за сада изливање сирове нафте није утицало на биљни и животињски свет Дунава.

У овом моменту је срећа да је Дунав поприлично висок, да ће доћи до разређења, у контакту са управљачем ЈВП „Воде Војводине“ још увек немамо податак и није примећено никакво угинуће рибе“, рекао је Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара за водопривреду, задужен за инспекцијске послове.

Места паници када је пијаћа вода у питању нема и то потврђују и у Градском већу за заштиту животне средине.

„Оно што ми сада тренутно поуздано знамо јесте да је нафтна мрља прошла Нови Сад, али без обзира на то важно је да грађани у наредном периоду не користе реку Дунав за спортско-рекреативне садржаје, пре свега док се не ураде детаљне анализе и не видимо шта се заправо растворило у води, односно који је квалитет воде“, рекла је Мира Раденовић, чланица Градског већа за заштиту животне средине.

Извештаји инспекцијских органа одрађени на броду прослеђени су тужилаштву ради даље анализе. Узорци воде узети су са шест тачака узводно у непосредној близини брода који је испустио нафту и низводно код Сремске Каменице, како би се утврдило присуство било каквих минарних уља. Завод за Јавно здравље обрађиваће узорке о квалитету воде о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Руководилац службе за заштиту вода „Вода Војводине“ Јован Вигњевић изјавио је данас да је јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“, у сарадњи са тим предузећем, организовало праћење нафтне мрље која се излила у Дунав и спречавање њеног даљег ширења, као и да не очекује веће еколошке последице.

„Србијаводе синоћ је развукла мрежу код Батајнице и оставила је током ноћи како би та мрља дошла Дунавом до тог места и била прикупљена са површине Дунава. Узети су узорци са два локалитета код самог брода и у Сремској Каменици, код Новог Сада. Након тога ћемо идентификовати количину загађења, међутим, у том моменту када смо узимали узорак, мрља је већ била отишла“, рекао је Вигњевић за Танјуг.

Додао је да ћемо у наредним данима видети какве ће бити анализе саме површинске воде и која је то количина загађења.

„У овом тренутку, можемо да кажемо да не очекујемо битније еколошке последице и проблеме по здравље људи и живог света у води и околини. Брод неће наставити са пловидбом, већ ће бити усидрен у Бачкој Паланци, где ће даље друге службе које су надлежне за надзоре да обаве своје увиђаје и тек након тога ћемо видети ко ће бити кажњен, што је веома битно“, рекао је Вигњевић.

Истакао је да би више волео да утичемо да се спрече такве ствари, али када су се већ догодиле, неко мора да буде кажњен.

„Процедура је била да смо по пријави покрајинске водне инспекције изашли на терен, отишли смо у Челарево у присуству полиције, укрцали смо се на тај брод и ту су две надлежне инспекције и полицијска управа за привредни криминал извршиле надзор, направили своје записнике, обавестили тужиоца који ће даље поступати по тим информацијама“, навео је Вигњевић.

Додао је да су на терену биле ангажоване стручне службе водопривредног предузећа „Воде Војводине“, водна инспекција, инспекција за безбедност пловидбе, припадници полицијске управе за борбу против привредног криминала у Београду, па чак и Војска Србије која је помагала у организација око ширења мреже.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here