Пожари најчешће последица људске непажње, о чему водити рачуна током грејне сезоне

И даље имамо пожаре у којима је људски фактор доминантан

Foto: 021

У односу на прошлу годину број страдалих у пожару и од експлозија мањи је за више од 5 одсто, док је број пожара смањен за 12 одсто, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Лука Чаушић.


Можда процентуално изгледа мало, али је то много, када је у питању број пожара и повређених.

„Број пожара је далеко мањи него прошле године, као и број страдалих, али ми не гледамо статсистику већ ћемо се и даље трудити да пожара буде што мање“, рекао је гостујући на РТС-у Лука Чаушић.

И даље имамо пожаре у којима је људски фактор доминантан, пожар због свеће, новогодишња расвета…

„Посла ће и убудуће бити све више и више, годину више не можете да поделите по годишњим добима и сезонским пожарима, већ морамо да будемо спремни за све ванредне околности. Летос смо први пут имали суперћелијске олује, сада долази период године када можемо да имамо сметове, када смо ми једина нада и спас за завејане људе“, наводи начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Година највећих улагања

Недавно је примљено нових 108 припадника ватрогасаца-спасилаца, а најављен је и долазак нових возила.

„Тренутно се спроводи селекција за 300 нових кандидата, тиме ће се број спасиоца попети на 4.000 што је значајан број. Ово је најуспешнија година по улагање у опрему и уопште Сектор за ванредне ситуације. Већ смо обновили или изградили више објекте широм Србији. Стиже нам 77 нових ватрогасних камиона, а већ следеће године наручићемо још 50. Стигао нам је други хеликоптер за гашење великих пожара, и сада имамо респектибилну службу на нивоу региона“, рекао је Чаушић.

Када је реч о даљој модернизацији начелник Сектора за ванредне ситуације каже да стратешки иду у више праваца.

„Прво морамо да надокнадимо ресурсе, јер када одете у неко место где имате камион из ’80-тих година тешко је говорити о вештачкој интелигенцији, али ми пратимо трендове и сигуран сам да ћемо имати једну од најмодернијих служби“, рекао је Чаушић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације још јеном је апеловао на грађане да током грејне сезоне обрате пажњу, да не стављају одећу преко грејних тела, да не остављају децу саму у просторији где је грејно тело и избегну сваку ситуацију у којој би због непажње могао да букне пожар.

1 коментар

  1. Kada već spomenuste vatrogasce, te skrenuste pažnju na preventivu, dozvolite da predstavimo jednu ideju, koja se tiče i vatrogasaca i preventive. Svedoci smo da se ovih dana na putevima Bačke Palanke nalaze poprilične naslage blata. U nedostatku požara (Bogu hvala!), mogli bi vatrogasci šmrkovima sprati blato sa puteva na onim deonicama gde se poljski putevi uključuju na asfaltni. Eto preventive. Mogli biste proslediti ovu ideju gosn Paripoviću, koji je ispred SO Bačka Palanka zadužen za saobraćaj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here