Шакали и дивљи пси највећа опасност по многе дивље, али и домаће животиње

Стручњаци кажу да су тренутно најопаснији шакали

Фото: Getty images

На бројним ловиштима често током зимског периода може доћи до прекобројности појединих животињских врста. Највећи проблем представљају предатори који угрожавају многе дивље, али и домаће животиње. Те бројке под контролом тренутно држе ловци, који кажу да већ неколико година највећу опасност представљају шакали и дивљи пси.


Иако је број предатора у протеклих неколико година стабилан, велики проблем представљају њихова груписања која могу угрозити остале дивље животиње. Стручњаци кажу да су тренутно најопаснији шакали а њихове бројке као и код остале дивљачи је јако тешко контролисати.

„Предатори се са једне стране налазе на ободима насељених места, у оквиру депонија где се неконтролисано баца отпад. Са друге стране, имамо велики притисак пре свега шакала на узгајалишта дивљачи којих ми у оквиру Војводина шуме имамо 11“, рекао је извршни директор за ловство ЈП „Војводина шуме“ Бранислав Станков.

Већина предатора са ових предела има разноврсну исхрану и немају природног непријатеља, што представља додатни проблем. Редукцију броја шакала и лисица тренутно обављају ловци и то у појединачним и групним лововима, који најчешће трају до краја марта.

„Једино је лов могућност смањења броја предатора. Апелује се на ловце да лове шакале, али исто тако нећемо извршити њихово истребљење јер су они у одређеном делу и корисни. Они као стрвинари једу цркнуту, угинулу дивљач и спречавају ширења одређених врста зараза“, казао је Милош Куновац из Ловачког савеза Војводине.

Поред шакала и лисица велики проблем представљају и дивљи пси који се често пуштају из азила у природу. Пошто су препуштени сами себи, они често нападају дивље, али и домаће животиње.

Недавном модернизацијом технике, ловцима је знатно олакшан лов као и начин контроле броја дивљачи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here