Веселка из Младенова прави сурутку од козјег млека, моћан напитак за имунитет

Како се прави и пије сурутка?

825
Фото: Pixabay

Одавно је сурутка позната у народној медицине као средство за јачање имунитета, против исцрпљености, а обзиром на бројне минерале и витамине радо је користе и потпуно здраве особе, преноси Агроклуб.


Сурутка је течност која настаје у процесу сирења млека и то као нуспроизвод. Једноставно речено, овим поступком – сирењем, млеко се раздваја на сир и на сурутку. Вековима се користи у народној медицини обзиром да јој се приписују велика лековита својства. Њен хемијски састав је сврстава у један од најлековитијих природних напитака. Садржи протеине, бројне минерале и олигоелементе.

Иако се чини да је у једном периоду помало заборављен њен значај у исхрани она је код поштовалаца здраве исхране увек налазила своје место и сматрана је еликсиром здравља. Течна је и провидна, има благо киселекасти укус, сличан јогурту и киселом млеку, те свима онима који редовно једу млечне производе није проблем да пију и сурутку.

Обиље витамина и минерала

У њој остају најбољи и највреднији састојци млека, а то су витамини Е и Б , минерали као и млечни шећери, а ту су и фосфор, калијум, натријум, цинк, магнезијум, гвожђе, бакар, манган и молибден, богата је и витаминима, аминокиселинама и беланчевинама, а обзиром да има мало калорија често се препоручује и као напитак за мршављење. Може се набавити у продавницама здраве хране, на пијацама или код пороизвођача млека и сира.

Велики је број болести које употреба сурутке може да спречи или ублажи те ће многи рећи да је прави мелем за све органе и баш због тога многи је користе превентивно. Ипак у нашем народу постоји веровање да се најчешће користи за проблем са масном, оштећеном јетром, након вирусних обољења или услед конзумирања алкохола као и масне хране или за мршављење и регулисање масноће у крви. Одлична је за јачање костију, за здравље зуба, косе и ноктију, уједно чисти организам од паразита, спречава разој бактерија и гљивица, помаже при лечењу запаљенских болести црева. Ипак треба напменути да њена употреба не гарантује излечење али може допринети оздрављењу.

Како се прави?

Најчешће се говори о сурутки од козјег али и крављег млека, али јако је важно куповати млеко или готов производ од проверених и поузданих произвођача. Уколико се прави код куће поступак је једноставан.

Производе од козјег млека годинама користи Веселка Радумиловић из Младенова. Козе и јарићи су увек у дворишту, и како каже води рачуна о њиховој исхрани како би млеко било добро. Током летњих месеци козе пасу или им коси траву и тако их храни. Практикује и луцерку али не веће количине како не би дошло до надува. Зими се хране сеном. Музе два пута дневно, обавезно млеко прокува, припрема кисело млеко, а најчешће сир и наравно сурутку коју сви укућани редовно пију.

Млеко процеди, кува у шерпи пре него што прокључа сири са јогуртом или киселим млеком, мада, како каже, може и са сирћетом или лимуном. Када се одвојио сир шерпу ставља на хладно место и тек након најмање 12 сати процеди сир користећи газу. Сир понекад прави тако што млеко не кува него га греје на температуру до 37 степени и додаје течно сирило, остави млеко да одстоји око сат времена што је довољно да се сир одвоји од сурутке. У фрижидеру, у стакленим флашама може стајати неколико дана.

Не треба заборавити да је она козја одличан извор леуцина, аминокиселине неопходне за раст мишића те је због тога омиљена код оних који вежбају у циљу побољшања физичке кондиције. Стручњаци кажу да могу да је користе деца као и особе са алергијама обзиром да у поређењу са крављим млеком козје има минималну количину протеина казеина.

Како је пити?

Пријатељски савет оних који сурутку редовно пију је да је најбоље почети са мањим количинама, на пример пола чаше три пута дневно како би се организам навикао. Постепено повећавати количину и касније прилагодити потребама организма. Оптимална дневна количина је око пола литре дневно, а верује се да је најделотворнија ујутру пре доручка

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here