Европска недеља мобилности 2023 – Крећимо се квалитетније – штедимо енергију

Саопштење Општине Бачка Паланка

Извор: Општина Бачка Паланка

Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се, ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ, манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Ова манифестација има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама.


Кампања се спроводи од 2002. године, а прошле године готово 3000 градова из 50 држава Европе и света обележило је ову манифестацију.

Европска комисија је одлучила да тема овогодишње ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ буде УШТЕДА ЕНЕРГИЈЕ. За ову тему одабран је и слоган Крећимо се квалитетније – штедимо енергију! Тема овогодишње кампање усмерена је на могућности уштеде горива и енергије уопште и то кроз мотивацију грађана да користе активне видове кретања, промоцију обновљивих видова енергије у мобилности и заговарање што мање зависности од употребе аутомобила.

Општина Бачка Паланка и ове године је узела учешће у обележавању ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ кроз низ манифестација ( едукација деце предшколског и школског узраста о безбедности у саобраћају, стварању здраве животне средине са мање загађења и буке, безбедној вожњи бицикла, обележавање Међународног дана без аутомобила и др. ).

Међународни дан без аутомобила обележава се 22. септембра и тим поводом упућује се апел возачима да, не само тог дана, већ и преко целе године више користе немоторизоване видове превоза. Највећи загађивачи ваздуха су аутомобили и камиони, фабрике, електроенергетска постројења и сл..

Обележавање овог дана је начин да се подигне свест становништва о еколошким видовима саобраћаја и кретања по граду како би се смањило коришћење аутомобила на најфреквентнијим деоницама.

Координацију спровођења ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ у Републици Србији преузели су Стална конференција градова и општина – Савез општина и градова Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, што доприноси још масовнијем обележавању манифестације у локалним самоуправама у Републици Србији уз снажну подршку свих релевантних актера са националног нивоа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here