Запослени из Карађорђева у ВУ „Моровић“ два месеца без плата

Упућен допис Кабинету министра одбране

Фото: Војна установа "Моровић"/Facebook

КАРАЂОРЂЕВО – Радници Војне установе „Моровић“, њих педесетак који су запослени у Карађорђеву, у понедељак (13.02.) одржали су састанак и упутили допис Кабинету министра одбране због неисплаћених зарада, пореза и доприноса за децембар 2022. и јануар 2023. године као и путних трошкова за претходна три месеца. 


Рок за исплату зарада са порезима и доприносима за децембар прошле године био је 31. јануар текуће године, а запослени наводе да ово нису једини проблеми. Наиме, на око педесетак запослених, један број њих је пријављен преко Уговора о привременим и повременим пословима који се, како тврде, продужавају већ неколико пута по истеку 120 радних дана. Овакви уговори по закону могу да трају најдуже 120 радних дана у једној календарској години, а у случају да трају дуже, послодавац је у обавези да те уговоре преиначи у уговоре о раду.

У званичном допису упућеном Кабинету министра одбране, у који је портал БАП ВЕСТИ имао увид, наводи се следеће:

„Обраћамо Вам се са ургентним захтевом да што хитније решите проблем зарада, од којих зависи егзистенција целокупних породица запослених радника у ВУ „Моровић“. Зарада за децембар месец није исплаћена, већина људи је у кредитима, школују децу и доста њих зависи само од плате. 

Већина плата, негде око 80% је испод прописане минималне зараде. Напомињемо да имамо раднике који свакодневно путују на посао, а путне трошкове нису добили већ три месеца. 

Пошто смо се нашој претпостављеној кући, Дирекцији за услуге стандарда у Београду и Управи за општу логистику, више пута обраћали и никакав одговор нисмо добили, принуђени смо да се Вама обратимо за помоћ у решавању тешке ситуације свих запослених у ВУ „Моровић“. 

Молимо што хитније решавање проблема“. 

Запослени радници ВУ „Моровић“

Овим поводом ми смо контактирали директорку ВУ „Моровић“, Елену Малеш Нићифоровић, али смо добили одоговор да она није овлашћена да даје изјаве на ту тему и упутила нас је на адресу Дирекције за услуге стандарда при Министарству одбране.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here