Како ће се закључивати оцене и докле ће радити боравак

Директорима школа стигло упутство Министарства просвете

Фото: Getty images

Директорима школа стигао је допис Министарства просвете са инструкцијама како да организују наставу и оцењивање, након што је јуче Влада Србије донела закључак да се настава година мора завршити 6. јуна, сазнаје Данас.


У допису у који је Данас имао увид, из Министарства подсећају да у складу са календарима образовно-васпитног рада за основне и средње школе, којима је дата могућност одступања од утврђеног броја наставних дана до пет одсто, друго полугодиште школске 2022/2023. године за ученике основне и средње школе, у делу који се односи на редовну наставу, завршава се у уторак, 6. јуна 2023. године.

Све остале активности предвиђене календарима образовно- васпитног рада за основне и средње школе остварују се и даље како је утврђено, стоји у допису, наводи Данас.

Како ће оцене бити закључене?

Из дописа Министарства директори са којима смо разговарали потврђују да ће оцене бити закључене и са мањим бројем од потребних, пошто је просветна власт упутила наставнике управо на те чланове правилника о оцењивању у основном и средњем образовању, који су важили и током пандемије.

„Имајући у виду подзаконска акта којима је уређено оцењивање ученика у основном и средњем образовању и васпитању, потребно је да школа утврди предлог закључних оцена на крају школске године најкасније до 6. јуна, о чему благовремено обавештава ученике и њихове родитеље, односно друге законске заступнике. Приликом упознавања ученика и родитеља са предлогом закључне оцене, наставник даје и образложење оцена, као и сугестије за ученика о томе на који начин могу да, уколико желе, поправе оцену. Посебно је потребно да се води рачуна, приликом утврђивања предлога закључних оцена, о одредбама које се односе на могућност предлагања закључне оцене у случајевима када је ученик оцењен мање пута од прописаног, у складу са чланом 5. став 2. Правилника о оцењивању у основном образовању и васпитању и чланом 17. ст. 9. и 10. Правилника о оцењивању у средњем образовању и васпитању“, пише у допису.

Ови чланови прецизирају да се у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће оценити ученика потребан број пута, предлог закључних оцена може да се изведе и ако ученик основне школе има мање од четири, а средње школе мање од три оцене у полугодишту.

Уколико је недељни фонд неког предмета један час, ученику се може закључити оцена и ако није оцењен најмање два пута у полугодишту.

„Праћење развоја, напредовања и остварености постигнућа ученика у току школске године обавља се формативним и сумативним оцењивањем. Приликом припреме закључне оцене наставник треба да има у виду и самосталност и ангажовање ученика и у оквиру других облика образовно-васпитног рада чија реализација доприноси остваривању исхода обавезних предмета, изборних програма и активности“, наводи се у допису директорима и додаје да је „веома је важно да оцењивање задржи своје различите функције (да пружа информацију о оствареним резултатима, да мотивише ученике за даљи рад и учење, да служи планирању даљих корака у раду) и да оцене буду корисне за ученике, родитеље, као и наставнике“.

У периоду од 7. јуна, односно након завршетка другог полугодишта у делу који се односи на редовну наставу и најкасније до 20. јуна у школама се остварују облици образовно-васпитног рада (допунска, додатна и припремна настава и настава у природи), као и остали облици образовно-васпитног рада у складу са годишњим планом рада школе, у циљу обезбеђивања бољих постигнућа ученика на крају школске 2022/2023. године, а све у најбољем интересу ученика.

Од школа се очекује да сваком ученику који није задовољан предлогом закључне оцене, обезбеди услове да ту оцену и поправи уколико покаже резултат који је основа за поправљање оцена, пише у допису.

До када ради продужени боравак у школама?

Продужени боравак, као посебан облик образовно-васпитног рада, у школама где постоји организује се и даље, односно до 20. јуна.

Препорука је да школа изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује рад продуженог боравка.

Такође, целодневна настава, као посебан облик образовно- васпитног рада, организује се и даље, односно до 20. јуна. Рад у одељењима целодневне наставе остварује се кроз организацију различитих облика слободних активности.

Препорука је да школа, и у овом делу, изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује целодневну наставу.

Све активности које се односе на организацију и реализацију завршног испита за ученике осмог разреда основне школе, завршног испита на крају средњег образовања у трогодишњем трајању и матурског испита за ученике средње школе спроводе се у складу са годишњим планом.

Све активности које се односе на разредне и поправне испите, годишње испите у основним и средњим музичким школама, као и све друге испите који се полажу у школама, спроводе се у складу са годишњим планом. У стручним школама се пракса, практична настава и учење кроз рад спроводе у складу са годишњим планом.

Такође, потребно је да наставници и стручни сарадници у оквиру осталих облика образовно-васпитног рада организују активности и теме у циљу развоја социјалних и емоционалних вештина ученика, као на пример: толеранције, емпатије, тимског рада, креативности, самоконтроле, оптимизма, поштења и захвалности, поручују из Министарства, који одлуку о скраћењу наставне године образлажу трагичном ситуацијом која се догодила у ОШ „Владислав Рибникар“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here