Напад на просветаре би могао да буде кривично дело

Просветари неће добити статус службеног лица

173
Фото: Canva

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да држава није хтела да преговара о статусу службеног лица за просветне раднике као једној од мера против насиља.


Јанковић је за Телевизију „Инсајдер“ казала да су зато просветни радници прихватили предлог да сваки напад на запосленог у образовању буде раван кривичном делу.
Она сматра да министар просвете Бранко Ружић „није имао ни довољно слуха, ни мотивације“ за давање просветним радницима статуса службеног лица.

„Министар је рекао да је то превише компликовано, да он мора да пита Владу, да он мора да се залаже за промену Кривичног закона“, рекла је Јанковић.

Казала је да не верује да ће држава испунити обећање да повећа број педагога и психолога у основним школама, што је саопштила Радна група Министарства просвете за превенцију насиља.

„Начелно су се сви сложили са тим, али Министарство није изашло са предлогом како ће то да уради… Да ли ми уопште имамо те кадрове? Одакле ћемо их узети?“, рекла је Јанковић.

Поручила је да ће просветни радници сачекати 24. децембар када ће од Министарства просвете све предлоге добити написмено, а онда проценити да ли се оперативно прилази решавању проблема или све остаје мртво слово на папиру.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here