Да ли је електричним тротинетима место међу пешацима?

Шта предвиђа нацрт закона?

Foto: Pixabay

Још неколико дана траје јавна расправа о Закону о безбедности саобраћаја на путевима. Електрични тротинети улазе у закон и то директно међу пешаке. Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције каже да је нацртом предвиђено тек ако нема бициклистичке стазе тротинети могу да се крећу тротоарима. Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, међутим сматра да тротинетима није место међу пешацима.


Нацрт предлаже да се тротинети крећу бициклистичким тракама, а ако их нема, онда тротоарима и пешачким зонама и стазама, не брже од 5 километара на сат. Само изузетно могу коловозом и то тамо где је ограничење брзине 30 километара на час.

Си-Ен-Ен пише да Париз забрањује тротинете, односно скутере, на тротоарима због пораста броја несрећа у пешачким зонама. Блумберг наводи да је број пешака које су повредили тротинети у 2021. био изузетно повећан.

Гардијан пише о пешачкој џунгли и свађама у Паризу око изнајмљених Е – скутера. Велс онлајн пише о несрећи због које је возач тротинета осуђен на 16 месеци затвора јер је повредио пешака од 77 година.

Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције реко је да до сада тротинет није био дефинисан тако да инциденти који су се догађали нису могли да се дефинишу као саобраћајне незгоде, већ је то био догађај који је дефинисан од опште полиције.

„Значи то нису биле саобраћајне незгоде већ догађаји који су у зависности од квалификацијије коју је дао јавни тужилац тако и квалификовани“, напоменуо је Беленцан и додао да нема података колико особа је ударио тротинет.

Напоменуо је да радарске службе које има саобраћајна полиција могу да измере и брзину тротинета.

„Ми смо се трудили да регулишимо постојеће стање, да се у закон уведе да је тротинет лако електрично возило и да га регулишемо. У нацрту смо дефинисали ко може и којим површинама да вози тротинет, а то не могу да буду млађи од 14 година, јер старији од 14 година могу да одговарају прекршајно. Тражи се и да имају техничку документацију. Регулише се да прво тротинет мора да користи одређене површине бициклистичке стазе, пешачко бициклистичке стазе,“ истакао је Беленцан гостујући у Београдској хроници.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да тротинетима није место међу пешацима.

„Ми идемо у супротном смеру у односу на Европу. Већина европских земаља забрањује да се тротинети крећу пешачким стазама, они који су то дозвољавали више не дозвољавају – Белгија од 1. јула, Шведска од 1. септембра. То су државе које имају много више искуства са тротинетима. Ми уместо да погледамо њихова искуства, радимо супротно“, каже Окановић.

Напоменуо је да их већина земаља третира као бицикле, тамо где има бициклистичких стаза тротинети треба да се крећу њима, а тамо где не постоје треба ићи коловозима.

„Чињеница је да ниједна светска држава нема инфраструктуру да подржи улазак тротинета у саобраћај. Ако морамо да их ставимо негде то свакако не треба да буду пешачке површине. Да ли човек који шета дете Кнез Михајловом мора да држи дете чврсто за руку да не портчи за голубом или помази неку куцу и да га удари тротинет“, упитао је Окановић.

Напоменуо је да лепо звучи ограничење од 5 километара на час, али је према његовом мишљењу, то неспроводиво.

Уредити нешто што већ постоји

Беланцан је рекао да се лако електрично возило одмах неће кретати тротоаром већ је предвиђено да се креће бициклистичким стазама, пешачко-бициклистичким стазама и бициклистичким тракама, сем ако нема ове инфраструктуре могу да се крећу пешачким стазама и тротоарима брзином не већом од 5 километара на сат.

Каже да треба уложити колективни напор да се уреди нешто што већ постоји.

Окановић је рекао да Министарство није донело закон којим би уредило пословање фирми које се баве рентирањем тротинета.

„Оног тренутка када наш закон уреди постојање тротинета, онда ће компаније које се тим баве ући на наше тржиште и на сваком ћошку ће бити тротинети. Имаћемо компаније које се баве рентирање чије пословање није уређено и имаћемо хаос, дивљи запад и џунглу. Ово није добро решење, мора Министарство да регулише рад оператера за рентирање и онда да идемо даље. Мешање тротинета и пешака је фатално. Треба само да погледамо на запад да видимо како је код њих и да видимо шта ће да се догађа код нас“, објаснио је Окановић.

Беланцан је напоменуо да је саобраћајна полиција предложила нацрт, а да је сада неопходна јавна расправа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here