Остаће упамћено успешно руковођење музичком школом

Досадашњи директор ШОМО „Стеван Христић“, Сандра Милутиновић говорила је о овој школи.

ФОТО: Недељне Новине

После истека три мандата, 29. октобра ове године, директорка музичке школе Сандра Милутиновић се вратила настави.


Њена сећања на протеклих 12 година су разна.

– Затекла сам једно сређено стање, у смислу односа према ученицима, подршке наставницима према њиховом раду, што је заслуга моје претходнице, Зорице Кљајић, која је посвећено и домаћински водила школу. Почела сам констатно радити на побољшању и унапређивању услова, да у што краћем року надокнадим неке недостатке које сам као наставник уочавала: звучна изолација учионица за индивидуалну, климатизација скоро целог простора у школи, замена спољне столарије у већем делу зграде, прилагођавање нашим потребама унутрашње столарије, уређење концертне сале, проширење капацитета за наставу и одвијање школског живота, уређење дворишта школе, мала летња учионица – летњиковац који има и улогу за одмор и дружење наставника.

Генерална идеја водиља је била стварање једног удобног, топлог, подстицајног амбијента и то да буде један од начина како и наставнике и ученике мотивисати на посвећенији рад. Временом смо формирали и тим за уређење школског простора те су проналажена лепа и практична решења која су овај наш кутак чинила још удобнијим. Једна од идеја која се дуго протезала, отварање издвојеног одељења у Бачу, такође је реализована. Пронашли смо заједничке интересе и циљеве са њиховом самоуправом, али касније је уследио низ проблема које је требало решавати, од усклађивања и уклапања распореда са свим редовним основним школама, па до смештајних и просторних проблема, што смо углавном успешно решавали. Кренуло је основно музичко школовање многих малишана из Бачa и свих села које га окружују.

Ми смо добили велики број вредних и заинтересованих ученика који су учествовали на свим нашим дешавањима и манифестацијама, велики број ученика из те средине је наставио свој развој у средњој музичкој школи, што нас посебно радује. Могућности за учење у нашој школи проширене су значајним увећањем броја класа клавира који је несумњиво најтраженији инструмент у нашој средини, увећањем броја класа виолине, увођењем стручних сарадника – педагога, који унапређују рад наставника у школи,
и на крају, увођењем два нова образовна профила, гитара и соло певање.

Ипак као најважније и најкорисније издвојила бих проширење наших и градских концертних капацитета, на почетку ове 2022. године. Измештањем нашег концертног клавира у једну од сала музеја добили смо репрезентативну, акустичну концертну салу, какву до сада наш град још није имао. Тако смо се и као школа захвалили нашој локалној средини и властима на сарадњи и подршци коју су нам пружали. Набавком новог концерног клавира коју је финансирала локална самоуправа јасно нам је послата порука да је наша установа уважена и препозната као важан ресурс образовања и културног живота наше средине. Подстицање опште мотивације код ученика као неопходност у квалитетној реализацији наставе спроводили смо кроз развијенију концертну активност, маштовитије ваннаставне активности, кроз сарадњу са разним институцијама, кроз маркетиншку активност за представљање школе и инструмената у коју смо укључили наше ученике, кроз стручне екскурзије и све чешће посете СНП и разним музичким представама.

Основна идеја била је окретање оном већинском делу ученика (око 90%) који не учествује на такмичењима и увели смо школско такмичење пре десет година, намењено искључиво њима. Радује ме што је то прихваћено и код ученика и код наставника и испуњава своју сврху. Једно време у школи се, уочи новогодишњих празника дешавала и Солфеђијада, музички забавни квиз ког су припремали наставници солфеђа, а ученици се радо одазивали овом начину учења кроз забаву и дружење. Концерти школе постали су синоним за културна мајска дешавања у граду, они су тематски били оријентисани на етно, филмску, или музику за игру. Tе припреме, пробе, уложени напори и ученика и њихових наставника, давали су посебну димензију и драж оваквим дешавањима који представљају бисер у раду наше  школе. To je све је ваннаставно ангажовање наших ученика и наставника, који су кључ мотивисања ученика, јер само тако се могу саслушати и испратити њихове жеље и интересоавања, омогућити им учење на један природнији и подстицајнији начин.

У екстерном вредновању наше школе 2018. године оцењени смо највишом оценом, а ова стремљења и квалитети уочени у нашем раду издвојени су у Извештају комисије као наш најзначајнији квалитет. Највећу радост ми представља чињеница да је основна идеја системског рада на мотивацији ученика у нашој школи заживела и то сматрам највећом тековином целокупног мог ангажовања. Више него одлична сарадња са свим мојим колегама у реализацији мноштва идеја које смо заједно радили ових година, кроз наше међусобно разумевање, упознавање и допуњавање, је оно најлепше што носим са собом после дванаест година управљања школом. Промене су заиста биле велике, као школа смо се истакли и издвојили по неким прилично оригиналним идејама. А саму себе видим у периоду који долази у једном од тих тимова који ће радити на реализацији нових планова и пројеката,за почетак на реализацији Фестивала музичких и балетских школа Србије који је највећи подухват наше школе до сада и до чије организације смо стигли кроз сва та ангажовања на побољшању свеопштег квалитета наше установе.

Ово је пут који ће водити до организације неких нових музичких интернационалних такмичења у нашој средини, што ће бити значајна новина за све наше суграђане. На овом путу водиће нас нова директорка, дугогодишњи наставаник наше школе и моја можда и најбоља сарадница из редова наставника кроз цео овај дуги период управљања школом, Ивана Данилов. Она је и до сада на разне начине исказала широк спектар својих способности, а мислим да ће тек сада, то у великој мери допринети даљем развоју наше, по много чему занимљиве установе. Ја јој желим сву срећу у томе – наглашава саговорница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here