Синдикат радника у просвети: Непромишљена и исхитрена одлука Владе о завршетку школске године

528
Фото: Getty images

Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) оценио је данас да је „непромишљена одлука“ да се настава у основним и средњим школама на територији Србије завршава 6. јуна – преноси RTV.


Све је погрешно – наведени разлог доношења одлуке, њено образложење и упутство за спровођење, а саопштавање одлуке преко медија је посебно дискутабилно, навео је СРПС у писму председници владе Ани Брнабић, уз захтев да се одлука преиспита и поступи у најбољем интересу ученика.

Одлуку да се редовне наставне активности заврше 6. јуна, а ваннаставне активности продуже до 20. јуна због безбедности ученика у СРПС сматрају неоправданом.

Редовна настава са утврђеним планом и програмом је много безбедније место за ученике од ваннаставних активности, па у том смислу нема разлога да се редовна настава скраћује, оцењује се у саопштењу.

Ако је и постојала потреба да се друго полугодиште скрати, у складу са календарима образовно-васпитног рада за школе, којима је дата могућност одступања од утврђеног броја наставних дана до пет одсто, такву одлуку је требало донети 10 радних дана раније, како би наставници могли да заврше наставно градиво за ту школску годину и закључе оцене, став је СРПС.

Тражимо од владе да са одлукама које се тичу просвете прво упозна запослене у установама образовања и васпитања, а не да просветни радници за одлуке сазнају преко средстава јавног информисања, наводи се у саопштењу.

Део опозиције:Скраћивање школске године исхитрено и штетно

И неке опозиционе странке изразиле су данас незадовољство одлуком Владе Србије да се школска година заврши 6. јуна и оцениле да је донета исхитрено и без консултација са запосленима у образовању.

Српска странка Заветници наводи да је одлука донета без раније најаве, консултација са родитељима или разговора на седници надлежног скупштинског одбора.

У саопштењу наводе да је Влада Србије скратила школску годину за читаве две недеље, а да је тај период по правилу, резервисан за систематизацију знања која су ђаци стекли, као и припрему за нова и постављају питање да ли ће таква одлука произвести дугорочне последице и додатно отежати наставницима посао наредне године.

И за Нови ДСС одлука владе је непромишљена и неадекватна, посебно што је усвојена само четири дана пре закључивања оцена, без знања школа и наставника.

Нови ДСС у саопштењу позива Министарство просвете и Владу Србије да омогући ђацима и наставницима да у продуженом боравку до 20. јуна може да дође до комплетирања предвиђеног наставног програма и планираног оцењивања знања ученика.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да ће одлука нанети штету већини ученика и да има смисла само за Основну школу Владимир Рибникар у којој се десила трагедија која је дубоко потресла наше друштво, саопштено је из те странке.

Они оцењују да ће скраћење школске године онемогућити реализацију предвиђеног школског програма, али и да ће отежати запосленим родитељима организацију око чувања деце.

У саопштењу Ресорног одбора за образовање Демократске странке наводи се да је у питању политичка одлука која је донета без консултација са запосленима у образовању, и оцењује да би крај године требало да буде и крај актуелне владе.

ДС сматра и да ће од септембра бити огроман притисак на ученике и наставнике како би надокнадили пропуштено градиво, које ће ученике дочекати на завршним и пријемним испитима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here