Шта се дешава у школама кад стигне дојава о бомби?

Чекајући протокол о поступању

128
Фото: Canva

Током дана требало би да буде усаглашен протокол о поступању вртића и школа у случају дојаве о бомбама, преноси РТС.


На томе раде ресорно Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова, јер је протеклих дана дојава о постављеној бомби стигла за више образовних институција у Београду. Нови протокол биће послат на потписивање председници Владе, а након тога би требало да почне да се примењује.

Основна школа „Лазар Саватић“ у Земуну неколико дана заредом добијала је лажне дојаве о бомбама. Данас је са радом почела нешто раније, у 7.15, како би се пре почетка регуларне наставе, одржала допунска настава.

Разговор Милице Милосављевић са Гораном Петровићем
Пре него што су деца ушла у школу, извршене су све безбедносне провере.

У овој школи се у случајевима дојаве о бомби различито поступало у претходном периоду.

“У понедељак је екипа заиста дошла брзо, пошто је полицијска станица Земун преко пута нас и у року од 5 до 10 минута су били ту, извршили проверу. Наравно, пре свега ученици су евакуисани, били на безбедном са својим наставницима и после трајања прегледа смо се вратили на наставу. Пошто су сада приоритет специјалне школе и вртићи, јуче смо чекали екипу и одлучили смо да ученике вратимо својим кућама, да обавестимо родитеље и да одржимо наставу онлајн у одређеном сегменту“, наводи директор школе Горан Петровић.

Напомиње да је помоћно особље након полицијске провере закључало све просторије.

Директор истиче да овакве ситуације умногоме ремете рад, па је школа јуче поново отворила Гугл учионицу и ученицима поделила наставни материјал путем мејла.

“Надамо се да ће већ током дана стићи упутство које ће прецизирати поступање“, рекао је Петровић и додао да се за сада у оваквим ситуацијама поступа на основу одлуке директора, која се доноси уз сарадњу и процену надлежних.

Ова школа ће, наводи, увести и додатне часове уколико то буде било потребно како би се надокнадило пропуштено градиво.

“У овом тренутку морамо превасходно обезбедити сигурност деце и бити усмерени на то, али наравно образовање не сме бити заустављено. Сведочили смо да је претходних дана ритам уобичајене наставе био прилично поремећен“, рекао је Петровић.

Додаје да су деца, нажалост, већ навикла на овакве ситуације, да прате упутства наставника, али да су родитељи и даље веома забринути.

“Прво што урадим када дођем у школу то је да отворим све мејлове. Све могуће мејлове. И у последње време нама не стижу пријаве, него нас полиција обавести да су они добили дојаву да су бомбе постављене“, каже Петровић.

Полиција је до сада идентификовала више особа које шаљу лажне дојаве о бомби. Међу њима су држављани Србије, али и других држава. Истрага и прикупљање доказа о осумњиченима и даље траје.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here