Цена кукуруза на Продуктној берзи благо расте

Кукуруз је током ове недеље био најтргованија култура и његов удео у укупном обиму промета износио је 46 одсто.

274
Фото: Getty images

На робно-берзанском тржишту током ове недеље забележен је раст цена кукуруза и соје, али и пад цене пшенице.


Укупан обим трговања био је мањи у односу на претходну недељу за 28,87 одсто и износио је 2.365,00 тона робе, при чему је његова финансијска вредност износила 56.781.550,00 динара (22,36 одсто мање него протекле недеље). Највише се трговало кукурузом и пшеницом.

Благо повећање цене жутог зрна, пад хлебног

Кукуруз је током ове недеље био најтргованија култура и његов удео у укупном обиму промета износио је 46 одсто. Током читаве недеље тражња је била већа од понуде. Потраживао се кукуруз са анализом на афлатоксин, као и кукуруз без анализе, али и влажнији кукуруз до 16 одсто влаге. Посебно је била исказана тражња за кукурузом на паритету ЦПТ лука са испоруком у децембру. Купце су најчешће чинили извозници, трговци и домаћи прерађивачи.

Кукурузом се трговало у ценовном распону од 16,00 до 16,50 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 16,34 дин/кг без ПДВ-а (17,98 дин/кг са ПДВ- ом), што у односу на претходну седмицу представља раст цене од 2,11 одсто. Трговало се такође и кукурузом на паритету ЦПТ купац по цени од 17,20 дин/кг без ПДВ-а, као и кукурузом род 2022. године на паритету ЦПТ купац по цени од 17,00 дин/кг без ПДВ-а.

Када је у питању пшеница, она је у укупном обиму промета учествовала са уделом од 42 одсто. Почетком недеље приметна је била повећана тражња за пшеницом. Средином недеље понуда је била благо повећана, да би крајем недеље она била изузетно слаба, а тражња повећана, при чему су купци потраживали пшеницу са различитим параметрима квалитета. Пшеницом се током ове недеље трговало на јединственом ценовном нивоу од 19,20 дин/кг без ПДВ-а (21,12 дин/кг са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. У односу на седам дана раније, приметан је пад цене од 1,29 одсто.

Закључени су и берзански уговори за пшеницу са примесама до пет одсто на ценовном нивоу од 20,30 дин/кг без ПДВ-а.

Соја прелази 50 динара

Тржиште соје је током целе недеље било веома мирно, да би тек последњег дана у недељи дошло до повећања активности. Берзански уговори закључени су у ценовном распону од 50,70 до 51,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 50,76 дин/кг без ПДВ-а (55,84 дин/кг са ПДВ-ом), те је приметан раст цене од 2,68 одсто.

Од остале робе, трговало се још и минералним ђубривом у формулацији НПК 16:16:16 у паковању 25/1 по цени од 54,66 дин/кг без ПДВ-а. У понуди се нашао и МАП 12:52 у мањим количинама по цени од 84,15 дин/кг без ПДВ-а.

Сунцокретова сачма са 33 одсто протеина нудила се у току недеље по цени од 30,20 дин/кг без ПДВ-а.

Увоз кукуруза у ЕУ се повећао

Европа и даље трпи падавине, које спречавају пољске радове. У Бразилу, суви услови изазивају забринутост у региону Мато Гросо. Сетва соје има проблема да се настави, што покреће забринутост за другу сетву кукуруза у фебруару. Извозници житарица пажљиво прате трендове тражње и разлику у цени између француских житарица и осталих конкурената, док се финализује алжирски нови тендер.

Увоз кукуруза у ЕУ се повећао са укупном количином увезеном од очетка сезоне од 5,84 мил т. Темпо увоза је знатно слабији него прошле године, са бразилским и украјинским кукурузом који доминирају тржиштем. Робна тржишта се тренутно крећу у супротним смеровима. Цене сирове нафте су поново пале, што од почетка месеца чини пад од око -7%, у Њујорку. Овај тренд снижавања је такође забележен у Европи за Брент сирову нафту. Са друге стране, пољопривредна робна тржишта на Евронексту забележила су раст код житарица и уљарица. Суочени са обновљеним тензијама у региону Одесе, учесници на тржишту су опрезни што се тиче динамике активности из Украјине.

Расту цене соје и сојине сачме

УСДА је проценило производњу кукуруза 2023/24. на 130 мил т, што је снижење за пет милиона тона у односу на претходну процену. У САД, жетва добро напредује, са скинутих 81 одсто кукуруза и 91 одсто соје. Сетва озиме пшенице је достигла 90 одсто, што је у складу са просецима претходних година. УСДА је известило о продаји 126.000 т соје за Кину, што је у складу са УСДА прогнозом увоза од 100 мил т. УСДА је такође известило од продаји 289.575 т кукуруза за Мексико.

У Чикагу цене соје и нарочито сојине сачме су расле. Временске прилике у Бразилу подстичу страхове за будући производни потенцијал, са прогнозом која је за сад без падавина. Тржиште је такође нашло подршку у објави о новим продајама соје за Кину, укључујући продају од 110.000 т о којој је известило УСДА. Кукуруз је пао на најнижи трговани ниво, а тржиште пшенице је расло на највиши ниво у три недеље.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here