Настављен пад цена житарица, док берба траје

Настављен пад цена за све категорије

877
Фото: Canva

Цене житарица су у четвртак пале на берзама, а пад се наставио и у петак. Опоравак спречава велика понуда, јер је жетва у току у Европи и САД-у, али и јачање долара.


На тржишту је велика понуда руске пшенице, бразилске соје и кукуруза. Египат је од Румуније купио 120.000 т пшенице. Ове седмице је очигледно да се Руси придржавају договора о минималној цени од 253,35 евра/т.

Настављен пад цена за све категорије

Пшеница је наставила благи пад цене у петак. За тону је у 14 х било потребно издвојити 235,75 евра након краткотрајног опоравка. Исто се десило са кукурузом, који је коштао 207,25 евра/т за новембарске уговоре.

Овај је тренд забележен и за уљану репицу која је коштала 437 евра/т. На чикашком ЦбоТ-у цена пшенице је била 198,47 евра/т, док је за кукуруз цена 175,53 евра/т. У паду је и цена соје која се спустила на 445,97 евра/т.

Прошлог месеца је Украјина отворила нови транзитни пут и без договора о Житном коридору. Из луке Чорноморск, у близини Одесе, стижу бродови натоварени житом. Први брод натоварен са 20.000 т пшенице је у четвртак упловио у Босфор, Турску. Други натоварени брод је напустио луку након утовара житарица и плови пут Средоземног мора.

Суша умањила принос кукуруза

Седмична извозна продаја кукуруза према УСДА је показала 567.000 т, што је доња граница коју су очекивали аналитичари. Међународно веће за житарице ИЦГ је повећао прогнозу за глобалну жетве кукуруза у сезони 2023/24. за милион тона на 1.222 мил. т у односу на августовску. У септембарском извештају УСДА је очекивала жетву од 1.214,3 мил. т. Суша је умањила принос.

Подбацила су и очекивања бразилске бербе за 12 мил. т мање и сада се очекује 119 мил. т приноса. Смањене су укупне површине под кукурузом, као и извозни потенцијал који је процењен на 38 мил. т у 2024. у односу на сада недостижних 52 мил. т колико је било у 2023. години. Очекује се да ће цене остати ниске у првој половини године, а за другу се очекују раст потражње и мању понуду.

Украјински министар пољопривреде Микола Солскиј током онлајн говора на састанку Аграрног одбора Европског парламента је рекао да су стручњаци радили на стварању акционог плана и да ће ова земља Европској комисији и земљама извозницама представити листу и потребан обим пољопривредне производње за четири културе – сунцокрета, уљане репице, пшенице, кукуруза.

Прошле седмице су Пољска, Мађарска и Словачка опет увеле ограничења за украјинске производе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here