Шта се дешава са ценама млека на светском тржишту?

Глобално снабдевање млеком ове године ће скромно расти, коментаришу аналитичари

158
Фото: Pixabay

Пад цена млека на глобалном тржишту забележен је први пут ове године. На последњој аукцији „Global Dairy Trade-a“, одржаној у четвртак, пале су за 2,3 одсто, пише Agrarheute. Аналитичари новозеландске терминске берзе наводе да је то највећи пад на овој платформи од августа прошле године.


Цена обраног највише пада

Највећи пад бележи обрано млеко у праху, за 5,2 одсто. Ипак, просечна цена још увек је знатно виша од цене за децембар и јануар. Силазни тренд је настављен и за пуномасно млеко у праху, за 2,8 одсто.

„Фонтерра“, новозеландска мултинационална задруга у власништву око 10.500 фармера која покрива око 30 одсто светског извоза млечних производа, има велики утицај на тржишту. Она је повећала своју прогнозирану цену 12. фебруара, на 7,30 до 8,30 НЗД (4.13- 4.70 евра, односно 484-550 динара, што је за 17 центи више од децембарског просека.

На страници Глобалног тржишта млека просечна цена од 5. марта је 3,34 евра (око 391 динар), док је обрано 2,43 евра (око 285 динара), а пуномасно 3,03 евра (око 355 динара).

Глобално снабдевање

Аналитичари напомињу да упркос очекиваном смањењу понуде на Новом Зеланду, на тржишту постоји изненађујућа количина обраног млека. Иако производња на глобалном нивоу опада, а свих пет великих извозника такође извештава о паду, потражња је и даље мешовита и несигурна.

Глобално снабдевање млеком, пише Dairy global, ове године ће скромно расти. Производња на Новом Зеланду ће вероватно бити нешто повећана у односу на прошлу годину.

„Насупрот томе, прописи о заштити околине довели су до значајног пада производње у Европи“, изјавила је Кели Екхолд, главна економисткиња банке Westpaca NZ.

У Кини домаћа производња расте, а увоз, посебно сировог, као и млека у праху, слаби. Подаци УСДА-е показују да је њихова производња прошле године износила укупно 41 милион тона – што је повећање од 4,6 одсто у односу на 2022. и чак 28 одсто у односу на податке из 2019. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here