Пад цена житарица од седам до 11 одсто

Пад цена свих примарних пољопривредних производа

Фото: Canva

Недељу за нама на робно-берзанском тржишту обележио је наставак негативног ценовног тренда код свих примарних пољопривредних производа.


Иако су цене на тржишту наставиле пад, остварени промет преко Продуктне берзе је за 661,07 одсто већи од прошлонедељног, који је био на ниском нивоу, и износи 2.854 т робе. Финансијска вредност прометоване робе износила је 64.375.700 динара.

Пад цена кукуруза и пшенице

Тржиште кукуруза је почетком недеље било изузетно мирно уз смањену тражњу, да би тек од средине недеље дошло до трговања овом пољопривредном културом. Низак тренд цене је настављен, а кукурузом се трговало у ценовном распону од 18,00 до 18,50 дин/кг без ПДВ-а у зависности од паритета и анализе на афлатоксин. Пондер цена износи 18,19 дин/кг без ПДВ-а (20,00 дин/кг са ПДВ-ом), што представља пад цене у односу на претходну недељу од 11,28 одсто. Кукурузом са роком преузимања у јуну се трговало по цени од 18,50 дин/кг без ПДВ-а, односно 20,35 дин/кг са ПДВ-ом.

На тржишту пшенице је током целе недеље била приметна слаба активност учесника. Продужење важења споразума о Црноморском коридору за додатних два месеца утицало је на суздржаност учесника на тржишту. Тражња је била најчешће усмерена на пшеницу са слабијим протеином, а понуда је била слаба, што је додатно утицало на наставак пада цена. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 20,00 до 20,70 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета робе. Пондер цена износи 20,45 дин/кг без ПДВ-а ( 22,49 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на претходну недељу, приметан је ценовни пад од 7,03 одсто.

Нема тражње за сојом

За разлику од претходне недеље, када се сојом није трговало, ове недеље бележимо закључење берзанских уговора за мање количине сојиног зрна. Почетком недеље тражња за сојиним зрном је изостајала, да би крајем недеље дошло до трговања. Соја је прометована по цени од 50.00 дин/кг без ПДВ-а (55,00 дин/кг са ПДВ-ом) уз обрачун квалитета, што уједно представља и пондер цену. Сунцокретовом сачмом са протеином 33 одсто се ове недеље трговало у малим количинама по цени од 38,00 дин/кг без ПДВ-а (45,60 дин/кг са ПДВ-ом).

Пад цене уљане репице

Почетком недеље тржишта су остала крхка и у тренду снижавања упркос достигнутим ниским нивоима који су испод производнихтрошкова. Глобална економија остаје предмет бриге, подстичући страховања око динамике тражње, као што је у Кини, чија суотказивања увоза кукуруза утицала на цене у Чикагу. Коридор је продужен за два месеца, остављајући неизвесност око следећесезоне.

Конкуренција са руском робом остаје кључни елемент за формирање цена. Русија је смањила своју извозну царину, штојој је повећало конкурентност. У Франуцској, према ФранцеАгриМер-у рејтинг усева је на највишем нивоу у деценији. Уљана репица наставља са падом после преласка психолошке границе од 400 €/т.

Цене пшенице на Евронексту су средином недеље јачале у неизвесном геополитичком контексту после споразума о двомесечном продужетку коридора и наставка извознихактивности за европску пшеницу. Нови бродови из Пољске и Немачке наводно су на путу за САД, у контексту пада цена транспорта и очекиваног слабог рода са друге стране Атлантика. Увезена количина се процењује на 210.000 т. Палмино и уље уљане репице су јачали због виших цена нафте. ОПЕК плус наговештава даље смањивање производње следећих месеци, да би изашао на крај са недавним падом цена.

Шта ако Русија не продужи коридор?

Цене пшенице су крајем недеље изгубиле добитке од претходног дана, потврђујући крхкост раста и основни тренд снижавања који је и даље јак. Временске прилике у Европи остају повољне, са изузетком Шпаније и дела Италије. Временске прилике су такође повољне у Русији, омогућавајући да се очекује велик род пшенице у тој земљи, који аналитичари Агритела процењују на око 86 мил т. Тржиште житарица је крајем недеље било мешовито, растрзано између недостатка извозних активности и упорно напете ситуације у региону Црног мора.

Русија прети да неће продужити коридор после недавно договорена два месеца. На међународној сцени, трговци су забележили кашњење плаћања Египта за увезене житарице. Уљана репица је јачала пратећи палмино уље. Тржиште такође налази подршку од могуће реакције ЕУ на масиван увоз биодизелапоследњих месеци, што је дестабилисало тржиште. Производња палме у Малезији могла би бити погођена наредних месеци ако се Ел Нињо ефекат настави.

Цене су благо слабиле крајем недеље у Чикагу, због разочаравајућих података о недељним извозним продајама. Што се тиченовог рода, извозне продаје су достигле 245.100 т пшенице, 52.100 т кукуруза и само 1.100 т соје. Јачање долара је негативан фактор за извозну конкурентност америчке робе. Ипак, цене кукуруза налазе подршку у слабим падавинама на већем делу кукурузног појаса. У овој фази, та ситуација није велик узрок забринутости, али може постати ако се настави.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here