Пољопривредник Милан Булајић о сетви кукуруза

Влаге у земљишту има - када ће кренути сетва кукуруза?

Фото: Getty images

Ближи нам се сетва кукуруза тако да пољопривредним произвођачима предстоји предсетвена обрада земљишта. Она је сама по себи веома значајна за постизање добрих приноса поред одабира хибрида. Треба водити рачуна о дубини и густини као и о времену када ће семе бити стављено у земљу.


Стручњаци напомињу да пропусти и грешке које се тада направе не могу се касније исправити ни једном другом агротеничком мером.

Временски услови утичу на време сетве

Свему претходи адекватна предсетвена припрема, зимска обрада са уношењем минералног ђубрива. Стварање најбољих услова зависи од расположиве механизације ратара и стања парцеле. Сваку производну годину карактеришу другачији временски услови тако да прва декада априла зна бити сунчана и топла, али и кишовита и хладна. Теоретски гледано оптимални рокови сетве кукуруза су од 15. до 25. априла, док су оквирни рокови од 10. до 30. априла.

Ратари често напомињу да се држе златног правила које каже да је треба започети када се на дубини сетвеног слоја земљиште загреје на осам до 10 степени што је гаранција да ће зрно клијати и нићи за десетак дана. Пољопривредни произвођач из Бачке Паланке Милан Булајић потврђује да је потребна одређена температура земљишта и оптимално стање влаге.

„Претходних неколико година температуре су биле повољне почетком априла те сам могао обавити рану сетву. Ницање је било одлично, а и у каснијим фазама развоја кукуруза временске прилике су биле одличне те је производња била стабилна“, рекао је саговорник Агроклуба, напомињујући да је сваког пролећа ситуација другачија те напомиње још једном да почетак ових радова диктирају временски услови.

Неповољни услови

Стручњаци упозоравају, а и ратари добро знају да рана сетва носи са собом велики ризик од појаве касних пролећних мразева, као и хладног времена, а сами тим и хладног земљишта. Управо то успорава клијање и ницање, а често се у оваквим ситауацијама догађа да набубрело семе, које је већ усвојило влагу из земљишта полако губи енергију. Уколико семе дуго стоји у хладној и влажној земљи дуго бубри и клија и тешко ниче те може доћи до труљења и напада жичара што директно доводи до проређивања усева.

Уколико буде доста падавина створиће се покорица, а често и водолеж те ће семе у земљи пропасти. Поновна сетва као једино решење би само повећала трошкове производње те стога треба добро обратити пажњу на временске прилике у за време ове агротехничке мере.

Примена стартног ђубрива

Булајић каже да сеје више хибрида, обавезно користи заштићено семе и практикује примену стартног ђубрива.

„Током сетве користим стартно ђубриво које биљкама обезбеђује неопходне количине лако приступачних хранива те се тако постиже боље укорењивање и бржи и бољи почетни пораст и напредовање, а самим тим и већи и сигурнији принос“, рекао нам је наш саговорник.

Од чега зависи успешност сетве?

Стручњаци напомињу да дубину сетве одређује више фактора, пре свега тип земљишта, припрема, време као и влажност. Основно је правило да семе мора бити у зони влаге. Током раније сетве сеје се плиће, а у каснијој дубље. Уколико је земљиште теже, влажније и хладније практикује се на дубини од четири до пет центиметара. Уколико је сувље и уколико је оптимална температура сетва може да се обави на дубини од пет до седам центиметара. На тежим типовима, и при каснијим роковима, семе не треба бити на већој дубини од пет центиметра.

Густина, односно број биљака по јединици површине зависи од квалитета земљишта, предсетвене припреме и потенцијала хибрида који се сеје.

„До сада сам практиковао густину сетве од 75.000 биљака по хектару“, рекао нам је Булајић напомињујући да су падавине током зиме обезбедиле добру залиху влаге у дубљим слојевима земљишта што ће свакако имати велики значај за предстојећу и почетак раста и развоја биљака.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here