Pšenica u dobrom stanju, vreme povoljno utiče na razvoj

87
Foto: Canva

U Opštini Bačka Palanka, pšenicom je posejano oko 20 hiljada hektara, što je za oko 30 odsto više površina nego lane.


Hlebno žito kako navode ratari je u dobroj kondiciji a da bi se usevi i dalje dobro razvijali važno je pšenicu i prihraniti azotnim đubrivima, čija cena iznosi od 90 do 120 dinara za kilogram. To je tvrde ratari preskupo, zbog čega bi država taj važan input trebala da subvencioniše.

Najveći deo pšenice oko 80 procenata posejan je optimalnim agrotehničkim rokovima navodi Miroslav Ivić, predsednik udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bačkoj Palanci dodajući da je hlebno žito u dobrom stanju za sada i da vreme pogoduje njegovom razvoju.

„Vremenske prilike u ovom momentu izgledaju gotovo idealno,mrazevi su bili svega par dana i nisu ugrozili pšenicu , ona je u dobroj kondiciji u fazi je dva do tri lista .Vlage ima dosta i Sunca i u ovom momentu sve je dobro“, rekao je Ivić.

Da usevi pšenice dobro izgledaju potvrdio nam je i Stevica Gajić ,ratar iz Bačke Palanke ,koji je tu poljoprivrednu kulturu posejao na oko 150 jutara.

„Vidim da se već bokori ,lepo je vreme , nema mrazeva tako da će ući izbokorena u zimu i da će dobro izdržati“, rekao je Gajić.

Ratari kažu da su izuzetno skupa azotna đubriva za prihranu pšenice zbog čega bi taj input trebalo subvencionisati .

„Treba subvencionosati iz razloga jer svaki poljoprivrednik koji ga upotrebi doneće kroz prinose prihode poljoprivredniku i državi „, dodao je Ivić.

„Mislim da država i ako subvencioniše azotno đubrivo da će manje izgubiti , odnosno zaradiće na toj subvenciji jer će biti puni ambari na leto i na jesen“, naglasio je Gajić.

Direktor kompanije“ Apis agrar“ Milan Bulajić kaže da postoji interesovanje ratara za nabavku azotnih đubriva i da imaju različite formulacije tog hranjiva.

„Trenutno raspolažemo sa svim mogućim formulacijama azotnih đubriva ,kan, an, urea , od Kutine kao proizvođača ,do Ruskih proizvođača .Cene jesu skočile gotovo tri puta ali na to je uticala cena proizvodnje i na to mi ne možemo da utičemo“, rekao je Bulajić.

Kako god ratari, očekuju da se kroz Uredbu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju opredele sredstva i za subvencionisanje mineralnih đubriva.