Робне резерве купују 150.000 тона кукуруза за 40 динара по килограму

Жуто зрно куповаће од физичких лица - носилаца пољопривредних газдинстава и осталих привредних субјеката.

Фото: Pexels

Републичка дирекција за робне резерве изнела је обавештење о куповини 150.000 тона меркантилног кукуруза овогодишњег рода, по цени од 40 динара за килограм (са ПДВ-ом). Жуто зрно куповаће од физичких лица – носилаца пољопривредних газдинстава и осталих привредних субјеката.


Онај који се купује од пољопривредних породичних газдинстава треба да је ускладиштен у силос складиштара са којим Дирекција има закључен уговор о складиштењу меркантилног кукуруза. Меркантилни кукуруз који се купује од осталих привредних субјеката треба да је ускладиштен у силос складиштара са којим Дирекција има закључен уговор о складиштењу меркантилног кукуруза или у силос продавца.

Житарица која је предмет овог уговора је природно или вештачки сува, у зрну, здрава и зрела, без знакова плесни и без страног мириса и укуса, незаражена биљним болестима и штеточинама, са следећим елементима квалитета: до 14 одсто влаге, до пет одсто ломљених зрна, до два одсто дефектних зрна, до два одсто нагорелих зрна, стране примесе макс. један одсто, од тога 0,5 одсто анорганских, до 0,03 мг/кг афлатоксина Б1. Лом се утврђује помоћу сита са
округлим отворима пречника од пет милиметра.

Минимална количина меркантилног кукуруза која се купује од једног активног, регистрованог, пољопривредног породичног газдинства је 10 тона, а од осталих привредних субјеката 100 тона.

Детаљније информације у вези са пријавом и конкурисањем можете прочитати ОВДЕ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here