Кукурузом се највише трговало, пшеница бележи раст цене

Продуктна берза

198
Фото: Getty images

Током читаве недеље на тржишту кукуруза приметна је била повећана тражња у односу на понуду. Потраживао се кукуруз и без анализе на афлатоксин и са анализом.


Након празничних дана и претходне радне недеље која је била скраћена, ову седмицу на Продуктној берзи обележило је повећање активности, поготово када је у питању тражња примарних пољопривредних производа. Преко Продуктне берзе прометовано је 1.800,00 тона робе укупне финансијске вредности 58.898.000,00 динара. Највише се трговало кукурузом.

Током читаве недеље на тржишту кукуруза приметна је била повећана тражња у односу на понуду. Потраживао се кукуруз и без анализе на афлатоксин и са анализом, а тражња је била исказана и на паритету ЦПТ лука. Купци су ове седмице били заинтересовани и за влажнији кукуруз са 16 одсто влаге. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 17,70 до 17,80 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 17,72 дин/кг без ПДВ-а (19,49 дин/кг са ПДВ-ом).

Будући да је претходне недеље трговина кукурузом изостала, пондер цена је у односу на последњи упоређујући податак била нижа за 1,14 одсто. Кукуруз је ове седмице био примарна култура у трговању, а у укупном обиму промета заузео је удео од 56 одсто.

Пшеница – 20 дин/кг без ПДВ-а

И на тржишту пшенице је ове недеље била изражена тражња, али је понуда житног зрна била изузетно слаба. Најчешће се потраживала пшеница са 11 до 12 одсто протеина, али и пшеница за сточну исхрану. Трговало се у ценовном опсегу од 19,40 до 22,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета.

Пондер цена износила је 19,92 дин/кг без ПДВ-а (21,91 дин/кг са ПДВ-ом), што је за 4,84 одсто више у односу на прошлонедељну пондер цену, када се трговало пшеницом са протеином минимум 11 одсто.

Повећана активност на тржишту соје

На тржишту соје почетком ове седмице забележено је повећање активности, како на страни понуде, тако и на страни тражње, уз приметан ценовни пад како се недеља ближила крају. Сојиним зрном трговало се у ценовном распону од 52,00 до 52,50 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 52,04 дин/кг без ПДВ-а (57,25 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на последњи упоређујући податак, приметан је ценовни пад од 1,8 одсто.

Тржиште сточног јечма ове седмице је било мирно уз слабију понуду која није наишла на одговор тражње. Од осталих роба трговало се још и сунцокретовом сачмом са 33 одсто протеина по цени од 31,00 до 31,50 дин/кг без ПДВ-а.

Тржишта житарица на обе стране Атлантика су почела недељу уз снижавање. Цео сектор роба трпи због пада цена сирове нафте. Алжир купује дурум пшеницу за испоруку у фебруару и марту. Купци користе пад цена да поново почну са куповинама, као што то ради Египат, који је купио 360.000 т руске пшенице и 60.000 т украјинске пшенице по 265 $/т ФОБ за плаћање 270 дана. То наставља да наглашава доминацију пшенице тог порекла, док француска пшеница, које није било пуно у понуди, није била конкурентна са 272 $/т ФОБ.

Међународно тржиште сточног јечма је под утицајем куповина из Туниса и Алжира. Држава Парана у Бразилу, преко своје званичне агенције ДЕРАЛ, известила је о погоршању стања усева соје, са само 71 одсто у добром стању, у поређењу са 86 одсто претходне недеље. После снижавања на Евронексту, цене су благо расле, враћајући се на нивое забележене крајем прошле недеље. Пад цена је привукао нешто интересовања од стране купаца, иако је црноморска конкуренција и даље присутна.

Што се тиче временских прилика, пад температуре у Европи се очигледно мора пратити. За сад, мало је разлога за забринутост, иако постоје локални страхови у зависности од забележених температура. Цене уљарица су јуче такође јачале, делом бришући снижавање забележено од почетка недеље. Тржиште има користи од благог раста цена уља.

Пад цене нафте диктира продају

Под утицајем оштрог пада цена сирове нафте, фондови су почели недељу у Чикагу повећањем продаја свих житарица. Извозни услови постају све више варљиви за САД, са јачањем долара и конкуренцијом јужноамеричке соје и кукуруза, и црноморске пшенице. Недавне кише у Бразилу охрабрују очекивања да ће се род поправити. Цене кукуруза су се мало мењале пред крај недеље на америчком тржишту.

Росарио берза је повећала потенцијал аргентинске производње кукуруза за три милиона тона, што значи да би количине могле достићи 59 мил т, што је нови рекорд за ту земљу. Било је мало кретања на тржишту пшенице, рода 2023. и рода 2024. Прогнозира се пад температура у областима озиме пшенице, где снег тек треба да падне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here