Познат модел плаћања трактора „Мајевица 90“ са пет прикључних машина

"Платиће свега 20 одсто вредности пакета. У наредне четири до пет година ће плаћати остатак рата, у новцу или житарицама“

БАЧКА ПАЛАНКА – Нови спрски трактор наћи ће се ускоро на тржишту. У питању је трактор „Мајевица 90“ из Бачке Паланке са савременом технологијом, деведесет коњских снага, климом и дванаест брзина. У продаји ће се наћи крајем лета. Трактор ће се продавати заједно са шест прикључних машина, тако да ће имати све што је потребно за мала и средња газдинства, али наводи се да ће овакав тип механизације добро моћи да користи и већим пољопривредним газдинствима.

Ако вас је ово заинтересовало и чекате да чујете цену, то ћете морати да сачекате до краја лета непосредно пре но што трактор буде у продаји.

Србија је, након приватизације и гашења, остала без производње домаћег трактора. На њивама од јесени би требало да се нађе нови српски трактор „Мајевица 90“: резултат је двогодишњег рада 10 инжењера, а 80 одсто делова производе домаће компаније, преноси РТС.

Процењује се да у Србији има око 450.000 трактора, од којих је чак 80 одсто старије од 20 година. Многи су произведени још у Југославији у ИМТ-у и Раковици. Баш један такав домаћи трактор са 90 коњских снага, у којем је све осим мотора и мењача домаће производње, ускоро ће се производити у бачкопаланачкој фабрици.

„У нашој фабрици урађено је 1.370 позиција. У кооперацији са „Првом петолетком“ успели смо да освојимо комплетну хидраулику, пнеуматику и кочиони систем. Трудимо се да повећамо број компоненти које су произведене у Србији“, објашњава Страхиња Стојановић, конструктор домаћег трактора.

Колико ће коштати, тешко је проценити, јер цена метала на светском тржишту расте из дана у дан. Обећавају да ће бити јефтинији од конкуренције, а смислили су и неуобичајен начин плаћања.

Радован Комад из „Мајевице“ објашњава да ће модел функционисани независно од субвенција.

„Подразумева се да ће се трактор и пет прикључних машина добити у исти дан. Платиће свега 20 одсто вредности пакета. У наредне четири до пет година ће плаћати остатак рата, у новцу или житарицама“, каже Комад.

Стручњаци упозоравају да Србија увози половну пољопривредну механизацију, која често не одговара најновијим еколошким стандардима. Да је пољопривредницима потребна нова механизација, показује и податак да су само у првом кварталу прошле године на увоз потрошили 33 милиона евра. Вредност домаће производње, истовремено, била је око три милиона.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here