Марија Шнеман – Бачкопаланчанка у Шпанском грађанском рату

Познати грађани општине Бачка Паланка

704
Марија Шуљан Шнеман са својим братаницама, у Бачкој Паланци 1958. године. Фото: Stare fotografije Bačke Palanke

Марија Шуљан Шнеман (1896-?), анархисткиња из Бачке Паланке, једна од три особе из паланачке општине која је учествовала у Шпанском грађанском рату.


Марија Шуљан рођена је у Паланци 18. марта 1896. године, од родитеља Јана и Марије Шуљан. Била је рођена тетка познатог паланачког фотографа Петра Шуљана, и кројачица по занимању. 1922. године, удала се за паланачког Немца Јозефа Шнемана, и са њим имала сина Јозефа. Брак се завршио разводом.

Године 1928. Марија Шуљан Шнеман напушта Паланку и путује по Европи у потрази за послом. Живела је у Румунији, Мађарској, Чехословачкој, Аустрији и Немачкој. У Немачкој упознаје Георга Штајнбахера (Steinbacher), члана Комунистичке партије Немачке, и удаје се за њега. По доласку нациста на власт, селе се у Југославију и живе у Сарајеву.

Марија Шуљан Шнеман и Георг Штајнбахер 1937. године крећу пешке у Шпанију преко Словеније, Аустрије, Швајцарске и Француске, да би се придружили антифашистичким борцима у одбрани Шпанске републике. У Шпанији ради као болничарка и лечи рањенике, док јој се муж бори у анархистичкој милицији. У мају 1937. године, обоје су ухапшени од стране шпанске полиције због скривања немачког троцкисте Петера Блахштајна. Након истраге су пуштени на слободу, и остали су у Шпанији до пада Шпанске републике, када су одведени у концентрациони логор у Француској.

Марија Шуљан Шнеман је изашла из логора и остала у Француској, где је радила као кројачица. Потом се, половином педесетих, на кратко вратила у Паланку, а онда се одселила у Немачку, где је живела са својим сином Јозефом до смрти.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here