Цене хране у свету настављају да падају, који је главни разлог?

Пад предводе житарице, а након њих следе биљна уља. За млечне производе, месо и шећер цене су у фебруару расле

121
Фото: Canva

Цене прехрамбених производа су у фебруару, на глобалном нивоу, пале седми месец заредом, показао је ФАО индекс цена хране. Разлог су ниже међународне котације за све главне житарице који су више него надокнадиле растуће цене шећера и меса, стоји у саопштењу Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).


Индекс је у фебруару у просеку износио 117,3 бода, што је пад од 0,7 одсто у односу на јануар и 10,5 одсто у односу на исти месец прошле године.

Пад за житарице и биљно уље

ФАО индекс цена житарица забележио је пад 5 одсто у односу на јануар и чак 22,4 одсто у односу на фебруар 2023. Највише су пале извозне цене кукуруза, због очекивања велике жетве у Јужној Америци и конкурентних украјинских цена.

Када је реч о пшеници, пад је резултат снажног извоза из Руске Федерације што је изазвало притисак у другим земљама, посебно Европске уније.

Под овим утицајем, пале су и за јечам, као и за сирак. Пад од 1,6 одсто бележи и пиринач.

За 1,3 одсто у односу на јануар, те 11 одсто у односу на фебруар 2023. смањио се и индекс за биљно уље. Највише утицаја имале су глобалне цене уља соје, сунцокрета и уљане репице. Када је реч о сојином, пад подржавају добри изгледи за велику производњу у Јужној Америци.

Расту цене за три врсте производа

За млечне производе овај је индекс порастао за 1,1 одсто у односу на јануар ове, али је 13,4 одсто испод вредности за исти месец 2023. године. Највише су порасле цене маслаца, а расту, истина споро, и за пуномасно млеко, највише због веће увозне потражње из Кине. То је последица пада цена у Европској унији. За обрано млеко у праху остале су стабилне упркос повећању у Океанији, а што је опет неутрализовано нижим ценама у ЕУ које су узроковане мањом потражњом за увозом из регије због виших трошкова отпреме и кашњења у транспорту која произлазе из сукоба у Црвеном мору. За сир су такође незнатно порасле због већег интересовања за куповину из Азије и нижих залиха у ЕУ.

Порастао је и индекс цена меса за 1,8 одсто у односу на јануар, при чему највише за живинско месо, а следи говедина, под утицајем јаких киша које су ометале транспорт стоке у Аустралији. Благо су порасле и за свињетину због веће потражње из Кине и ограниченог снабдевања у западној Европи. Када је реч о овчјем, пале су делом због рекордне производње након обнове стада у Аустралији.

Раст бележи и ФАО индекс цена шећера за 3,2 одсто у фебруару. На ову ситуацију утиче стална забринутост због производње у Бразилу која је под негативним утицајем мањка падавина, али и због прогнозираног пада производње на Тајланду и у Индији, двема водећим земљама извозницама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here