Domaće jabukovo sirće Marka Rokića iz Bačke Palanke

Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani

1269
Foto: Pixabay

Jabukovo sirće se može kupiti u prodavnici ali se na prilično jednostavan način može napraviti kod kuće, a za ovaj posao potrebne su jabuke, šećer i voda, malo umeća i vremena, piše Agroklub.


Jabukovo sirće je potpuno prirodan proizvod koji nastaje procesom fermentacije jabuka i kao takvo je veoma zdravo. Koristi se za pripremu salata, kao dodatak kuvanim jelima ili za konzervisanje zimnice.

Sve u svemu domaće jabukovo sirće se koristi kao i svako drugo ali je daleko zdravija varijanta, obzirom da su mnogobrojni vitamini, minerali, beta-karoten, kalcijum, gvožđe, ali i enzimi i aminokiseline osnovni sastojci ploda jabuke pa je tako i njeno sirće izuzetno zdravo.

Najbolje sirće od divljih jabuka

Jabukovo sirće se može napraviti na veoma jednostavan način. Oni koji ga redovno pripremaju u svom domaćinstvu tvrde da je najbolje koristiti divlje jabuke, ali kako nisu svima lako dostupne mogu se koristiti i domaće, bilo koje sorte, one koje rastu u dvorištima i baštama samo pod jednim uslovom – da nisu prskane.

U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol, a u drugoj, daljom fermentacijom dobija se sirće i tako napravljeno najslabije je odnosno manje kiselo u odnosu na industrijsko.

 

Koliko je jednostavno napraviti ovaj napitak – toliko je teško naći divlje ili potpuno neprskane jabuke, ipak mnogi rešeni da naprave pravo, kako se to danas kaže organsko jabukovo sirće, upute se u šumu, napuštene voćnjake ili šikare po zdrave divlje plodove malo oporog i kiselkastog ukusa ili ih jednostavno traže od prijatelja i rođaka koji stabla rajske voćke imaju u dvorištu i nikada ih ne prskaju.

E, upravo takve jabuke koje mogu biti i žute, rumene sočne, zrele ali i male, kvrgave, crvljive odlična su sirovina za jabukovo sirće.

Jabuke sa Fruške gore, voda sa izvora

Marko Rokić iz Bačke Palanke kaže da je prošle, a i ove godine pravio jabukovo sirće. A, kako i ne bi, kad ima stari voćnjak koji nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima duže od 15 godina, a u prilici je da nabere i divlje.

„Voćnjak je na Fruškoj gori. Nedaleko od Rakovca imamo dosta jabuka, ne možemo ih pojesti te sam došao na ideju da pravim sirće jer je to jednostavniji i daleko lakši postupak nego da, na primer, pravim rakiju“, kaže Rokić i dodaje da je u blizini njihovog voćnjaka izvor te je nakon analize vode i potvrde da je dobrog kvaliteta počeo da koristi isključivo tu izvorsku kada priprema sirće, a to je kako tvrdi veoma jednostavan posao.

Plodove opere, očisti, a onda sitno isecka ili samelje i stavlja u velike staklene tegle, zatim dodaje vodu tako da jabuke plivaju u njoj, odnosno u tegli je od ukupne mase ¾ jabuka i ¼ vode.

Koristiti radije smeđi šećer, nego beli

Treba voditi računa da tegle ne bude puna, jer kretanjem vrenja odnosno fermentacije ako nema mesta u sudu tečnost može da iskipi.

„Zbog procesa fermentacije potrebno je dodati šećer, najčešće od trske ili smeđi nikada ne koristim beli i to 200 grama na pet kilograma očišćenih jabuka. Tegle prekrijem gazom i zaboravim na njih“, kaže sagovornik „Agroklub“ napominjujući da tada sam po sebi lagano počinje da teče prirodni proces fermentacije.

Tegle prekrije gazom i „zaboravi“ na njih

Koliko će to trajati zavisi od toplote, vrenje je završeno kad jabuke padnu na dno, a tečnost odnosno sirće se malo izbistri, a i po mirisu se moze oceniti kada je gotovo.

„Kod mene je to malo duži period tako da nakon tri do četiri meseca stajanja, a pošto se sirće napravilo uklonim gljivu koja se formirala na površini što je potpuno prirodno, procedim tečnost kroz gazu u staklene flaše“, kaže Rokić dodajući da trenutno ima oko 50 litara, deo za sebe, a ostalo za prodaju.

Tako pripremljeno jabukovo sirće može se koristiti odmah nakon što se procedi, ali ga treba držati na tamnom i hladnom mestu jer mu sledi period odležavanja čime će dobiti bolji ukus i miris.


Pogledaj: Mirjanina umetnost od slame zadivljuje mnoge (VIDEO)

 

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here