ММФ благо подигао прогнозу раста светске економије

Најснажнији раст од 6,5 одсто у овој и наредној години требало би да има Индија.

39
Фотo: Pixabay

Међународни монетарни фонд (ММФ) благо је подигао прогнозу раста светске економије у овој години, указујући на јачање личне и јавне потрошње и ниже цене енергије и робе.


ММФ благо подигао прогнозу раста светске економијеФото: Пиxабаy
У овој години ММФ прогнозира раст светске привреде од 3,1 одсто, што је 0,2 одсто више него што је прогнозирано прошле јесени, док би у 2025. активност била настављена отприлике истим темпом.

Поређења ради, просечан раст светске економије од 2000. до 2019. износио је 3,8 одсто.

Побољшани изгледи приписују се снажнијој личној и јавној потрошњи, упркос пооштреним монетарним условима, као и већем активирању радне снаге, а указује се и на побољшање у ланцима снабдевања и ниже цене енергије и робе.

Ажуриране прогнозе показују да се назире „меко приземљење“, али укупни раст и глобална трговина и даље су испод историјског просека, рекао је главни економиста ММФ Пјер Оливиер Гуринчас.

Глобална трговина требало би да порасте за 3,3 одсто у 2024. и за 3,6 одсто у 2025, што је знатно испод историјског просека од 4,9 одсто.

Стручњаци ММФ су потврдили прошлогодишњу прогнозу укупне инфлације у овој години од 5,8 одсто, док су процену за 2025. снизили за 0,2 процента, на 4,4 одсто, с тим што би инфлација била нижа ако би се изузела Аргентина.

Највише је побољшана прогноза за америчку привреду, којој сада предвиђају раст од 2,1 одсто у 2024, што је 0,6 процената више од јесењих предвиђања. У 2025. раст би требало да успори на 1,7 одсто.

Економија у еврозони у овој години требало би да порасте 0,9 одсто, нешто мање него што је ММФ проценио у октобру, док би се у 2025. раст убрзао на 1,7 одсто.

Највећој европској економији, Немачкој, ММФ ове године предвиђа минимални раст БДП од 0,5 одсто, упола мање него што је прогнозирано прошле јесени. Наредне године раст би био 1,6 одсто, што је такође мање од претходно очекиваног.

Кинески БДП ове године требало би да износи 4,6 одсто, 0,4 процента више од пројекција у октобру, а у 2025. би благо успорио на 4,1 одсто.

У групи посматраних земаља, најснажнији раст од 6,5 одсто у овој и наредној години требало би да има Индија.

Што се тиче Русије, ММФ сада предвиђа да ће ове године остварити економски раст од 2,6 одсто, што је чак 1,5 одсто више од претходне пројекције.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here