Поскупљују државни домови за старе, у министарству кажу: Није дуго подизана цена

"Цена услуге смештаја установа социјалне заштите није мењана дуги низ година, односно од 1. октобра 2015. године"

473
Фото: Pixabay

Од 1. фебруара цене смештаја у државним домовима за старе биће веће за 30 одсто. То је за Euronews Србија потврђено у ресорном министарству, а поскупљење правдају тим што цене нису мењане од 2015. године. Тиме је, како тврде, дошло до ситуације да не могу да се покрију основни трошкови смештаја корисника.


Нису само кориговане цене у државним домовима за старе. Пред крај прошле године поскупела је већина приватних домова и то за 10 до 15 одсто. Поскупљење су правдали инфлацијом и скоком цена грејања, струје, хране, али и повећањем плата запослених. У приватним домовима цене се сада крећу од 500 до 1.000 евра, а негде чак и 1.200 евра.

Из Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кажу да су морали да поскупе цене услуга у државним домовима, јер би са старим ценама „довели у питање функционисање самих установа“.

„Цена услуге смештаја установа социјалне заштите није мењана дуги низ година, односно од 1. октобра 2015. године. У међувремену дошло је до пораста плата и пензија у Србији. Са досадашњом ценом смештаја нису се могли покрити ни основни трошкови смештаја корисника. То би довело у питање и само функционисање установе. Због тога је Министарство извршило корекцију постојећих цена услуге смештаја корисника“, кажу у ресорном министарству за Euronews Србија.

Иначе, у Србији постоји 25 геронтолошких центара. Њихови капацитети су 9.390 кревета, а тренутно је на смештају 7.641 особа.

И док са једне стране, у појединим државним домовима за старе има празних места у другима се чека на празан кревет. Највеће листе чекања су ГЦ Београд и ГЦ Нови Сад.

„Одређени број корисника чека на смештај у установама са жељом да буде искључиво смештен у одређеној установи – најчешће је то у једнокреветној соби или у апартману“, кажу у ресорном министарству.

Међутим, цене смештаја нису исте у свим домовима за старе. Цена зависи од степена подршке која је потребна кориснику, као и да ли је реч о једнокреветној, двокреветној, трокреветној или четворокреветној соби. Заправо, разликују се цене смештаја за први, други, трећи и четврти степен подршке.

„Највиша цена за смештај корисника је у Геронтолошком центру у Београду, где смештај корисника са првим степеном подршке износи 54.144 динара. Најнижа цена за смештај корисника је у Геронтолошком центру Сомбор, где смештај корисника са четвртим степеном подршке износи 26.978 динара“, кажу у Министарству.

У државним домовима за старе, зависно од економског статуса корисника, плаћање услуга може бити – у целости из средстава корисника, његовог сродника, уз делимично учешће корисника, његовог сродника или буџета РС, АПВ или ЈЛС и у целости из буџета РС, АПВ или ЈЛС.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here