У регистар АПР није уписано 80 одсто рачуновођа, велика правна несигурност

Молбу за хитну измену Закона о рачуноводству подржава Опште удружење предузетника Бачка Паланка

Извор: Н1

Рачуноводствена комора Србије и удружења привредника захтевају од Министарства финансија хитну измену Закона о рачуноводству, због велике правне несигурности у достављању финансијских извештаја за 2022. годину.


Молбу за хитну измену Закона подржавају професионална и пословна удружења: Унија послодаваца Руме, Рачуноводствена комора Србије, Заштитник предузетника и привредника Србије, Опште удружење предузетника Рума, Опште удружење предузетника Кикинда и Опште удружење предузетника Бачка Паланка.

Према њиховом објашњењу, проблем је што је до сада од Коморе овлашћених ревизора, решење за упис у Регистар АПР добило само око 20 одсто регистрованих пружаоца рачуноводствених услуга, док осталих 80 одсто (више од 5.000) нису обезбедили те услове односно нису стекли професионално звање у складу са Законом.

Због тога је сада велика правна несигурности у достављању финансијских извештаја за 2022. годину, где је уговором поверено вођење пословних књига регистрованом пружаоцу рачуноводствених услуга.

„Верујемо да је Министарство и Националну комисију за рачуноводство, АПР о томе и обавестио као и Комора овлашћених ревизора. Све ово представља потпуну правну несигурност у којој су се нашли, законски заступници којима пружаоци рачуноводствених услуга воде пословне књиге, јер имају колективну одговорност са рачуновођама и могу бити уведени у привредне преступе.

Према члану 57 Закона о рачуноводству а то се односи на квалитет више десетина хиљада финансијских извештаја који треба да се доставе за 2022. годину“, наводи се у саопштењу Рачуноводствене коморе Србије.

У великој правној несигурности се налазе и рачуновође, које нису уписане у регистар, што значајно уводи државу у правну несигурност, везано за квалитет финансијских извештаја“, пише у саопштењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here