До сада 85 деце примило ХПВ вакцину у општини Бачка Паланка

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

Према подацима из епидемиолошке службе Дома здравља „Др Младен Стојановић“, од јуна месеца, када је почела вакцинација ХПВ вакцином, до сада је у школској амбуланти вакцинацију започело 85 деце.


Од тог броја, 47 деце је узраста до 14 и 38 деце од 15 до 19 година. Међу вакцинисаном децом 18 је дечака и 67 девојчица, а дате су до сада и 24 друге дозе, старијима од 15 година.

„ХПВ вакцина није обавезна али је препоручена деци од 9 до 19 година, безбедна је, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХП вирусом и гениталних кондилома (брадавица). Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштите од преканцерозних лезија. Инфекција ХПВ-ом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Већина особа никада не сазна да има инфекцију јер немају изражене симптоме али је тако несвесно преносе на своје партнере“, наводе из бачкопаланачког Дома здравља.

Држава је набавила већи број доза те тренутно има вакцина за све заинтересоване. Деца до 14 година вакцинишу се са две, а старији са три дозе.

Из епидемиолошке службе бачкопаланачког Дома здравља апелују на све родитеље да размисле о овој вакцини јер она пре свега спречава појаву рака грлића материце код жена. У развијеним земљама које дуги низ година примењују ову вакцину ова болест је изузетно ретка, а ми се налазимо на првом месту у Европи по броју оболелих, а нарочито умрлих жена, наводи се у саопштењу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here