У Србији девизну пензију прима 245.000 људи

За раднике, пензионере, студенте или туристе, важно је да се пре одласка у неку земљу распитају имамо ли са њом социјални споразум

Фото: Pixabay

У Србији пензије из иностранства прима 245.000 грађана и по том основу у земљу годишње стиже готово 800 милиона евра.


За раднике, пензионере, студенте или туристе, важно је да се пре одласка у неку земљу распитају имамо ли са њом социјални споразум, и шта он покрива.

„Ми са 21 земљом имамо свеобухватне споразуме, то значи да они обухватају више области социјалног осигурања, пензијско осигурање, здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености, повреде на раду, професионалне болести, матерински и дечији додатак“, рекао је за РТС директор Републичког Фонда за социјално осигурање Зоран Пановић.

Већину тих споразума наслеђена је из бивше Југославије, први је потписан са Француском, средином прошлог века. Последњи са Аустралијом. Србија је проширила круг земаља са којима има споразуме и иновирала раније потписане.

Занимљиво је да такве уговоре већ деценијама имамо са земљама попут Либије или Панаме, а да смо тек последњих година договорили и потписали споразуме са Русијом, Грчком и Мађарском.

За већину тих земаља није потребно узимати полису здравственог осигурања, довољна је потврда коју издаје наш Фонд здравственог осигурања.

„С том потврдом грађанин може за време свог туристичког или пословног боравка да користи право на здравствене услуге у другој земљи“, напомиње Пановић.

Из 26 земаља нам стижу пензије, а у 35 исплаћује наш ПИО фонд. Највише пензија долази и одлази у бивше југословенске републике, а потом у две европске земље.

„Највише исплаћујемо у Немачку и Аустрију, што се тиче дестинација које су најудаљеније, у Америку иде сто, у Бразил једна, на Нови Зеланд две до три пензије“, рекао је директор Сектора за остваривање права ПИО фонда Владимир Станковић.
Из нашег фонда за те исплате годишње одлази 76 милиона евра, док онима који живе овде, а пензију су стекли у иностранству, стиже 800 милиона евра.

Тренутно се чека ратификација већ потписаних споразума са Аустралијом, Азербејџаном и Тунисом, док се са Португалијом и Албанијом још преговара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here