Шта је „троугао живота“, где и како се сакрити у случају земљотреса

Проблем профита је велики непријатељ градње.

Фото: Canva

Проблем профита је велики непријатељ градње и зато је, истиче професор Радомир Фолић, најбитније код новоградње проверити ко је пројектовао и градио зграду.


Посебно указује на примену „троуглова живота“, сигурних пролаза у случају земљотреса. Указује да треба стати поред стола, а никако се не скривати испод. Такође, упозорава Фолић најопасније је склонити се испод степеништа и код улазних врата.

Професор Радомир Фолић је доживео разорни земљотрес у Скопљу, након чега је одлучио да цео свој живот и каријеру, која траје скоро 60 година, посвети изучавању градње која би на најбољи начин заштитила људе од земљотреса.

Застрашујуће је на снимцима из Турске то што се руше солитери и стамбене зграде наоко стабилне конструкције и новије градње. Истовремено, цели блокови остају неоштећени.

Радомир Фолић објашњава да те зграде наоко изгледају добро грађене, али да стручњак одмах уочи да није грађено по препорукама и нормама. Прве препоруке су донете 1964. године, после земљотреса у Скопљу, а 2000. године је усвојен и европски правилник.

„Када имате буре и кацу, ако немате обруч, та каца ће се распасти. Тако и овде мора да постоје добри хоризонтални и вертикални серклажи. Ми смо то први пут увели нормама 1964. године“, указује професор.

Шта нас је научио земљотрес у Скопљу

Фолић каже да га често питају за зграде на Новом Београду које су грађене у „ИМС“ систему од пренапрегнутог бетона. Међутим, када се говори о сеизмичкој отпорности, наводи да пренапрегнути бетон није нарочито отпоран, али да су те зграде испитане у више наврата.

„Констатовано је, а академик Бошко Петровић је у тим испитивањима учествовао, да су веома отпорне“, прецизирао је Фолић.

Истиче да крути системи, где су армирано-бетонски зидови, независно од тла се добро понашају. Такође добро се понашају и зграде фундиране на шиповима.

Проблем профита је велики непријатељ градње. Најбитније је, сматра Фолић, код новоградње проверити ко је пројектовао и градио зграду. Код старих објеката је проблем што људи преправљају, адаптирају, руше преградне па чак и носеће зидове.

Који су најбезбеднији делови стана

Фолић је описао искуство америчког колеге из 1985. године када је земљотрес погодио Мексико Сити.

„Он је ушао у једну школу и деца су била заробљена испод столова. Он саветује такозвани ‘троугао живота’, а то значи не под сто, нипошто, него станите поред стола, јер сте испод заробљени. Поред намештаја, мало даље од лежаја, ти пролазни путеви, ти `троуглови` су сигурни ту“, објашњава Фолић.

Такође, упозорава да се никако не треба склањати испод степеништа, јер је то најопасније, као ни код улазних врата.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here