Језеро Провала крај Вајске по много чему специфично

Бистро и мало, великом рибом богато

915
Фото: Туристичка организација општине Бач

Нити мањег језера, нити више капиталаца… Ово се слободно може рећи за Провалу, језеро крај бачког села Вајска. Деценијама се на поменутој води лепо пеца, ваде велики примерци различитих врста риба, а последњи је гигантски толстолобик ког је 16. марта упецао Зрењанинац Бојан Бојанић.


Шта то Провалу, језеро површине свега око четири хектара, са великим разликама у дубини, чини толико специфичном и правом риболовачком Меком?

– Вода у језеру је чиста, сигурни смо да има комуникацију са Дунавом – каже председник Риболовачког друштва „Шаран“ из Вајске, Стеван Адамовић. – Када Дунав нарасте, повећа се ниво воде и у Провали, и обратно. Разлика је максимално један метар између реке и језера. Такође, не наким местима вода је прилично дубока. Максимална измерена дубина износила је 36 метара, а тренутно је то 19 метара. Само језера је и настало великим изливањем Дунава 1924. године, а данашње контуре попримило такође после великог излива ове реке 1965. , мада је бара на том месту увек постојала – предочава Адамовић.

Језером газдује Риболовачки савез Србије. Рибљи фонд у њему је богат и разнолик: ту су шаран, штука, смуђ, сом, амур, толстолобик, бас, бела риба… А има, заиста, врло крупних примерака!

– Пре две деценије имали смо велики излов толстолобика, а тада је било и врло крупних сомова. Један је био тежак 86 килограма, дуг 2,6 метара. Вадиле су се овде штуке од по осам, девет килограма, пецали сомови од по 30, 40 кила… Бабушке у језеру су, такође, врло крупне, с обзиром да се лове примерци тешки између два и три килограма. Мало је вода где се могу упецати толике бабушке. Такође, мислим да смо најбогатији са басом у Србији. Правовала је прва порибљена са овом врстом, осамдесетих година прошлог века – рекао је Адамовић.

Иако има крупних сомова и ова риба се спорадично пеца, мало риболоваца циљано долази због њих. Има и крупних амура. Провала је и са њим порибљавана, како би овај биљојед регулисао количину траве у језеру. Они се могу упецати током септембра и октобра, пре тога то је готово немогуће. Ипак, контуре језера и услови за риболов на њему највише погодију шаранском риболову. Језеро је својевремено и порибљавано шараном, а мало старији мештани сећају се улова почившег Стипана Маргића пре много година, који је упецао шарана од 27 килограма. Зато није случајно што многе „шаранџије“ походе ово језеро, а током викенда, када је лепо време, на Провали увек има више десетина пецароша.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here