Шта су били приоритети у отклањању последица невремена?!

Чарда или каблови? Пут према чарди је ефикасно и брзо саниран и отклоњени су сви ризици након оба невремена. За пример! "Идемо на Флориду, тамо је сигурно" - скандирали су грађани на трећем протесту у Бачкој Паланци. Ево зашто!

Бачка Паланка је данима у жижи јавности у Србији и региону због протеста незадовољних грађана који траже одговорност надлежних за нечињење у уклањању последица невремена. Огорчење радом Општинског штаба је за ванредне ситуације је кулминирало када је малолетни дечак A.M. (13) из Бачке Паланке настрадао од последица струјног удара током игре са вршњацима.


Да ли је Општински штаб за ванредне ситуације којим је управљао Бранислав Шушница, председник општине Бачка Паланка, правилно поставио приоритете у отклањању последица невремена или не, и да ли се по тим приоритетима и радило је питање које понајвише занима незадовољне грађане бачкопаланачке општине а вероватно ће занимати и јавно тужилаштво.

Чињенице су да је дечак страдао после 12 дана од прве олује а до тада нису уклоњени необезбељени каблови са, највероватније, уличне расвете, како је навео заменик председника општине у својој изјави датој Зорану Пашалићу, заштитнику грађана.

Улична расвета у Бачкој Паланци је у надлежности овдашњег јавног предузећа „Стандард“ чији су упосленици уједно и чланови Општинског штаба за ванредне ситуације. Општина Бачка Паланка је оснивач овог јавног предузећа.

Како се на протесту чуло, незадовољни грађани сумњају да су се поједини чланови Општинског јавног штаба више бавили штетама насталим на својој приватној имовини него што су бринули о безбедности и уклањању штета и ризика са јавних површина.

На протестима који су одржавани испред зграде Општине Бачка Паланка, грађани су пpoзивали председника општине „Идемо на Флориду, тамо је сигурно“. С тим у вези, износимо и чињенице да је након обе страшне улује које су задесиле општину Бачка Паланка (19.07. и 21.07.) већ у сутрашњим данима (20.07. и 22.07.) рашчишћен пут кроз урушену шуму, ван насељеног места Бачка Паланка, а који води до познате чарде Флорида, која сад носи назив „Florida resort“. Овим туристичким комплексом управља доо „Маканагро БП“ које је од 21.04.2022. године у сувласиштву (50%) Емили Шушнице, супруге председника општине Бачка Паланка и председника Општинског штаба за ванредне ситуације Бранислава Шушнице.

Фото: Print screen – Google earth
Фото: Print screen – Google earth

У моментима када су се грађани већег дела општине Бачка Паланка суочавали са огромним последицама два невремена рашчишћаван је овај, око 1 км, дугачак пут кроз шуму који води само до поменутог комплекса. За овај захтеван посао је сигурно била ангажована озбиљна механизација и људство. Већ сутрадан, после обе улује, чарда је радила. Веома ефикасна санација последица и ризика од невремена!

Фото: Трупаца нема, ризичне гране уклоњене – Прилаз комплексу „Florida resort“, снимљен 21.07.2023. године у 17:32, дан након друге (снажније) олује у којој је страдала шума око чарде

„Која фирма је извршила ове радове? Да ли је ове радове изводило неко од јавних предузећа које би у то време требало од штаба бити ангажовано на неком важнијем приоритету у самим насељеним местима? Ко се бавио организацијом овако сложеног и ефикасно урађеног посла?“ – поставља питанја један од наших пратилаца. Одговори и на ова и друга важна питања занимају грађане, а можда ће занимати и јавно тужилаштво.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here