Бачка Паланка – Више стотина регистрованих, а много више нерегистрованих наркомана

Др Лука Сомборчев из Метадонског центра у Бачкој Паланци говорио је о проблему коришћења дроге

1946
Фото: Getty images

БАЧКА ПАЛАНКА – У понедељак, 26. јуна, је обележен Светски дан борбе против злоупотреба и незаконите трговине дрогом, а том приликом је др Лука Сомборчев из Метадонског центра бачкопаланачког Дома здравља дао изјаву за јавност.


Ове године се кампања спроводи под слоганом „Људи пре свега – стоп стигми и дискриминацији, јачање превенције“. Др Сомборчев је причао о проблему коришћења дроге и других недозвољених супстанци.

– На овај дан указујемо на могућности превенције, лечења и излечења од ове пошасти, рекао је др Лука Сомборчев и наставио: – Зависност од дроге представља психичку и физичку зависност која настаје при повременом или сталном узимању дроге, а под тим подразумевамо било коју супстанцу природног или вештачког порекла која у организму изазива промену једне или више његових функција.

– Карактеристике наркомана су стална потреба за узимањем дроге и повећање доза све до настанка предозираности. Ово све утиче на њихов социјални и професионални живот, а самим тим и на целокупно друштво. Превенција зависности од дрога почиње од најранијег доба где родитељи васпитавају децу и својим примером помажу самој превенцији, а и школа има знајчајну улогу у превенирању наркоманије и коришћења дрога.

– Такође, и само друштво и медији имају значајну улогу у превенцији. Могуће је лечење и излечење ове зависности, али проблем може представљати како уочити самог зависника. Имамо зависнике који дуго година могу да користе дрогу и да не показују симптоме зависника, а имамо и оне који већ при првој дози могу дати знаке коришћења дроге. И шта када препознамо у нашој ближој околини неког зависника? Можете се обратити изабраном лекару, неком саветовалишту, па чак и Метадонском центру да се упути на даље лечење.

– Зависници од дроге често постају агресивнији, имају изражену потребу за лагањем и манипулацијом, а мењају дневни ритам, то јест спавају дању и воде ноћни живот. Што се тиче школског узраста често избегавају школу или беже са часова, затим имају лошу концентрацију и слабије оцене… Када су у питању запослени зависници, они чешће отварају боловања, а ту су и честе повреде на раду.

Др Сомборчев је потом објаснио шта то ради Метадонски центар и која је његова сврха.

– Метадонски центар је један од видова лечења зависника од дроге. Код нас долазе зависници који су били на неком лечењу и нису успели, били су у некој специјалној установи и њима је препоручено лечење у Метадонском центру. Метадон представља раствор који делује на морфинске рецепторе, слично другим опијатима и хероину и управо је метадон коришћен као субституција лечења хероинских зависника. Он као такав делује у мањој концентрацији у односу на хероин и делује дуже, а омогућава зависницима да обављају своје дневне активности без апстиненцијалне кризе и потребе за узимањем нове дозе.

Данас у Метадонском центру у Бачкој Паланци имамо око 30 зависника који долазе на лечење, али има и више стотина оних који иду код изабраног лекара по терапију метадоном и мноштво других зависника који су на другим терапијама, на пример бупренорфином. Заједничко свима њима је да овде имају пуну подршку медицинског особља и да редовно долазе на тестирања. Раде се редовна тестирања на месец дана, али и ванредна на дневном нивоу где се контролише узорак мокраће и после само пар минута добије се резултат.

– Дозирање метадона је индивидуално, зависи од самог пацијента и тежине његове зависности. Више зависника су мушког пола, а мање жене. То је најчешће младо одрасло доба, од 18. до 34. година. Најчешће су то зависници од хероина, али се највише злоупотребљава канабис, марихуана и то се сматра лаком дрогом.

Др Сомборчев додаје да се са конзумирањем недозвољених супставнци најчешће креће у школском узрасту и зато је предложено тестирање на дрогу у школама.

– То би донекле пробудило свест младих који би више припазили на своје понашање и злоупотребу психоактивних супстанци, а утицало би и на саму превенцију. Статистика говори да у свету око 25 милиона људи користи неку дрогу на годишњем нивоу, а њих 200.000 сваке године умре од последица коришћења дроге. Најмлађи зависник који се лечи у Метадонском центру у Бачкој Паланци је 1994. годиште, а најстарији 1965. годиште. Проблематично је што у Србији, па и Бачкој Паланци, постоји пуно регистрованих, али и још много више нерегистрованих наркомана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here