Дом здравља: Одзив на превентивне прегледе на завидном нивоу

Какви су резултати?

БАЧКА ПАЛАНКА – У бачкопаланачком Дому здравља, као и у великом броју здравствених установа у Србији, претходна два викенда обављали су се бесплатни превентивни прегледи као и скрининг карцинома дојке и простате.


Током викенда (21. и 22. октобра) грађани су имали прилику да обаве превентивне прегледе штитасте жлезде.

„Укупно је урађено 46 ултразвучних прегледа штитне злезде, где је петоро грађана имало позитиван налаз. Такође, за оба дана 264 особе су извадиле крв за контролу хормона штитасте злезде, чији ће резултати бити у среду, обзиром да се анализе раде у Клиничком центру Војводине“, саопштили су из Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

У недељу, 15. октобра у Дому здравља у Бачкој Паланци, рађен је скрининг карцинима дојки, путем ултразвучног прегледа. Прегледано је 39 жена, од тога њих 6 има позитиван налаз, те су одмах послате на даљу дијагностику. Такође, рађен је и скрининг карцинома простате путем анализа туморских маркера у крви. Крв је узоркована код 100 мушкараца, анализе урађене у Клиничком центру Војводине, од којих је њих 12 имало позитиван налаз, те су такође, послати на даљу дијагностику.

„Одзив становништва оба викенда је био на завидном нивоу, али велики број особа је враћен, обзиром да се ради о скринингу – прегледу који раде особе које никада нису радиле такав преглед, а са друге стране, један преглед, уколико је налаз уредан траје неких 15-так минута, а уколико се пронађе нека патологија, и дуже“, наводе у Дому здравља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here