Како да вам орхидеје увек изгледају као из бајке

Испуните им ове услове и стално ће цветати

Орхидејама се називају све биљке из породице Orchidaceae. Сматрају се посебно лепим, и за многе је орхидеја краљица цвијећа.


Орхидеје важе за јако захтевно цвеће јер им је потребно одредити место са одговарајућом светлошћу, температуром и влажношћу.

Светлост: Захтевају доста светлости али не директно сунце. По боји листова и цветова можемо видети да ли има пуно или мало светлости.

Температура: Орхидеје углавном воле нешто хладније просторе са температуром од око 17 до 21 степен. Никако их не терба држати поред грејних тела.

Влажност: Орхидеје траже свеж и влажан ваздух, јер тако хладе листове.

Заливање: Орхидеју заливамо једном недељно, тако што је ставимо у воду на сат времена, за дуже цветање у воду може да се сипа и прихрана за орхидеје. У зимском периоду заливање је довољно једном у 10 дана.

Листове орхидеја треба брисати мокром крпом и треба пазити да се вода не задржава на листовима поред стабиљке.

Пресадња: Када се корени биљке не сместе у посуду, пресађује се у већу, такође је морамо пресадити и ако је супстрат порозан или се слегнуо, а најпогодније време за пресадњу је после цветања. Ако се супстрат слегнуо или смо приметили да корен губи зелену боју и постаје смеђ, биљку пресађујемо без обзира на то да ли управо цвета. За корен је важно да тресет брзо пропушта воду.

Ако је корен на неким местима смеђе боје при пресађивању, потребно је да маказама уклонимо тамне делове корена и посипамо корен циметом па тек онда стављамо у нову посуду и нови тресет.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here