Један случај грознице Западног Нила у Бачкој Паланци

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

2299

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ на територији Републике Србије до 24.8.2022. године регистрован је 81 потврђени случај оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.


На територији општине Бачка Паланка, ове године, регистрован је један случај овог обољења. Пацијент је због неуроинвазивног облика болести хоспитализован на Инфективној клиници КЦ Војводине.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење, односно обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. За наше географско подручје карактеристично је да вектори постају активни у пролеће, (март/април), а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра. Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца. Први оболели најчешће се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број случајева се пријављује током августа месеца.

У истом периоду у државама Европске уније (ЕУ), Европске економске заједнице (ЕЕЗ), пријављена су укупно 292 случаја оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији, од чега у Италији 228, Грчкој 59, Румунији два, Аустрији два и Словачкој један.

Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована у хуманој популацији на територији Републике Србије крајем јула месеца 2012. године. У периоду од 2012. до 2021. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 1050 случајева грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 101 смртни исход који се може довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила. У Бачкој Паланци је у овом периоду регистровано 8 случајева ГЗН код особа старије животне доби (2 смртна случаја), које у време инкубације нису напуштале место боравка, нити примале тренсфузију.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца. Главни вектор, односно преносилац је Цулеx пипиенс, врста комарца која је одомаћена и код нас. Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин и инфекција вирусом Западног Нила се са њега даље не преноси.

Већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код појединих особа (<1%) долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Симптоми неуроинвазивног облика болести су главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. Леталитет је већи код старијих особа, нарочито код особа изнад 80 година живота.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручују се опште превентивне мере :

• Систематско и организовано запрашивање комараца-дезинсекција
• Редукција броја комараца на отвореном-исушивање извора стајаће воде и елиминисањем места на која се склањају комарци и на којима полажу јаја ( Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки. Уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду)
• Редукција броја комараца у затвореном простору-употреба заштитних мреже И комарника на вратима и прозорима

Мере личне заштите : како је већина комараца активна у зору и сумрак, избегавати боравак ван куће у овом периоду, користити репеленте (нпр Аутан) на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје,а препоручљиво је да одећа буде комотна, јер комарци могу да убадају кроз припијену одећу… По могућству боравак у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.

У случају појаве било каквих симптома који су компатибилни са неуроиназивним обликом болести, одмах се јавити изабраном лекару.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here