Најважнија је превенција

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка обележили Светски дан срца

ФОТО: Црвени крст Бачка Паланка

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка су на пригодан начин прошлог четвртка обележили Светски дан срца (29.09.) под слоганом „Свим срцем за сва срца“. Том приликом су волонтери бачкопаланачке хуманитарне организације у Гимназији „20. октобар“ одржали предавање на ову тему, а урадили су и кратку обуку из CPR (реанимације).


Болести срца и кардиоваскуларног система су данас највећи узрок смртности у свету, па и код нас. Посебно је то евидентно у Србији због нездравог начина живота и неправилне исхране. Подаци су алармантни, јер сваке године 18,6 милиона људи широм света умре од болести срца и крвних судова, а процењује се да ће тај број до 2030. године порасти на 23 милиона.

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да најмање 80 одсто превремених смрти од срчаног и можданог удара може да се спречи контролом фактора ризика. А шта то можемо да урадимо за здравље нашег срца?

На првом месту – да се хранимо здраво (конзумирајте веће порције воћа и поврћа сваког дана и избегавајте храну са засићеним масним киселинама), будемо физички активни (најмање 30 минута свакодневне физичке активности може да смањи ризик од
болести срца и крвних судова), кажемо НЕ цигаретама, одржавамо одговарајућу телесну тежину, ограничимо унос алкохола и инсистирамо на окружењу без дуванског дима.

Светски дан срца установљен је 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here