Највише оболелих од грипа очекује се крајем јануара и у фебруару

Када је реч о великом кашљу, у Србији је до сада евидентирано 614 случајева

Фото: Canva

Директорка Инситута за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је да су у Србији регистрована три типа вируса грипа.


Како наводи, очекује се повећање броја оболелих у периоду већих окупљања током предстојећих празника. Највећи број заражених очекује се крајем јануара и у фебруару, рекла је она за Радио-телевизиуи Србије. Према њеним речима, до сада је искоришћено 78 одсто свих расположивих вакцина против грипа.

Јовановић је препоручила да сви који се до сада нису вакцинисали то учине што пре, јер је неопходно две до три недеље да се развије имунитет.

Како је објаснила, нарочито је важно да се вакцинишу особе са хроничним болестима и онколошки пацијенти. Када је реч о респираторним инфекцијама, Јовановић је навела да су деца најчешћи оболели, али да обољевају и одрасли.

„Када деца оду на школски распуст очекујемо да дође до успоравања развоја респираторних вируса“, рекла је она.

Напоменула је да је битно одржавати хигијену руку и простора и изоловати се уколико се неко осећа лоше. Када је реч о великом кашљу, до сада је евидентирано 614 случајева. Јовановић је апеловала да родитељи не одлажу вакцинацију своје деце и подсетила да се деца могу вакцинисати када напуне два месеца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here