Настављају се превентивни прегледи у Дому здравља

Прошле недеље одзив грађана био је слабији

БАЧКА ПАЛАНКА – И ове недеље, 19. новембра, у око 170 државних здравствених установа широм Србије, биће организовани превентивни прегледи.


Грађани ће моћи да измере телесну тежину, одреде степен ухрањености, измере крвни притисак, ниво шећера, вредности гликолизираног хемоглобина као и да провере липидни статус.

„Како би се добили валидни резултати, пре вађења крви, изузетно је важно да се грађани, који желе да изваде крв за поменуте анализе, адекватно припреме. То би значило, да се дан пре вађења крви, узме лакши оброк до 19:00 сати (избегавати масну храну и слаткише). Може се конзумирати вода и то у умереним количинама. Мерење телесне масе, одређивање степена ухрањености и мерење крвног притиска, радиће се у Дому здравља (Служба опште праксе) у периоду од 08:00 до 14:00 сати, а вађење крви у лабораторији у периоду од 08:00 до 12:30 часова“, наводи се у саопштењу Дома здравља „Др Младен Стојановић“.

Прошле недеље, 12. новембра, у Дому здравља, одрађени су превентивни прегледи, у склопу којег се мерила телесна маса, крвни притисак, одређивале вредности шећера у крви, HbA1C, липидни статус и степен ухрањености. Одзив је овога пута био нешто слабији, тако да су се укупно јавиле 34 особе, од којих је неких 45% са пронађеним патолошким вредностима.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. Током овог и претходног месеца организовани су ултразвучни прегледи дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, ЕКГ, као и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here