Обележили Национални дан без дуванског дима

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка 31. јануара

Фото: Недељне новине

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка су у уторак 31. јануара реализовали још једну своју редовну активност, обележили су Национални дан без дуванског дима. Бачкопаланачки волонтери су том приликом одржали предавање основцима у ОШ „Браћа Новаков“ у Силбашу и Деспотову на тему штетности дуванског дима по здравље адолесцената.


Предавање су одржале волонтерке Црвеног крста Бачка Паланка Теодора Смајић и стручни сарадник Драгана Милић. Национални дан без дуванског дима је ове године обележен под слоганом „Свака цигарета смета“.

Сваке године у свету услед употребе дуванских производа превремено умре осам милиона становника, а од тога најмање милион непушача који су изложени дуванском диму. Дувански дим је узрочник многих тешких болести. Поред карцинома плућа, употреба дувана и дувански дим су повезани са још најмање 20 малигних обољења попут рака бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха.

Употреба дувана и дувански дим представљају фактор ризика и за многе друге болести (опструктивна болест плућа, бронхитис, астма), а утиче и на репродуктивне органе па се може негативно одразити и на плодност.

Најчешће се у Србији користе цигарете, свакодневно их пуши 27,1 одсто становништва старости од 15 година на више, док 15,8 одсто свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here