Превентивни прегледи и у ДЗ „Др Младен Стојановић – недеља (21.04.)

У недељу (21.04.) од 08 до 15 часова

БАЧКА ПАЛАНКА – Дом здравља „Др Младен Стојановић“ ће и у недељу (21.04.) превентивне прегледе (Skrining), који подразумевају примену неког прегледа или теста, код особа без симптома, а у циљу што ранијег откривања одређене болести.


Превентивни прегледи биће организовани у недељу (21.04.) од 08 до 15 часова, у око 170 здравствених установа широм Србије. Грађани ће моћи да ураде прегледе за факторе ризика за развој кардиоваскуларног синдрома.

Радиће се: ЕКГ, мерење крвног притиска, пулса и одређиваће се БМИ (индекс телесне масе) уз контролу лекара, а такође, одређиваће се ниво глукозе, урее, креатинина и јачина гломерулске филтрације (ЕГФР-израдунавање) у крви.

Заказивање није потребно, грађанима само треба да дођу до здравствене установе. ЕКГ, мерење крвног притиска, пулса и одређивање БМИ (индекс телесне масе) уз контролу лекара радиће се у амбулантама опште праксе у периоду од 08 до 15 часова, а вађење крви је организовано у служби за лабораторијску дијагностику, такође у периоду од 08 до 15 часова.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here