Превентивни прегледи у недељу (12.11.) у Дому здравља

Погледајте које врсте прегледа и анализа можете да урадите у недељу

БАЧКА ПАЛАНКА – Превентивни прегледи биће организовани у недељу 12. новембра у око 170 здравствених установа широм Србије, без претходног заказивања.


Грађани ће моћи да ураде следеће прегледе:

  • Мерење телесне масе
  • Израчунавање степена ухрањености
  • Мерење крвног притиска
  • Одређивање шећера у крви
  • Одређивање гликолизираног хемоглобина (HbA1C)
  • Одређивање липидног статуса

Како би се добили валидни резултати, пре вађења крви, важно би било да се сви грађани који желе да изваде крв за горе поменуте анализе, адекватно припреме. То би значило, да се дан пре вађења крви, узме лакши оброк до 19:00 сати (избегавати масну храну и слаткише). Може се конзумирати вода и то у умереним количинама“, саветују у Дому здравља „Др Младен Стојановић“.

Мерење телесне масе, израчунавање степена ухрањености и мерење крвног притиска, радиће се у Дому здравља (Служба опште праксе) у периоду од 08:00 до 16:00 сати, а вађење крви у лабораторији у периоду од 08:00 до 15:00 сати.

„Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. У протеклом периоду, рађени су: ултразвук дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, као и прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви“, наводи се у саопштењу Дома здравља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here