Респираторне инфекције – пуне чекаонице Дома здравља

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

Фото: БАП ВЕСТИ

Предвиђања о порасту броја оболелих од респираторних обољења у овом периоду су се показала као тачна, саопштавају из бачкопаланачког Дома здравља. Чекаонице су пуне пацијената са тегобама које иду од прехладе, преко грипа, обољења сличних грипу до ковида.


Институт за јавно здравље Војводине оцењује епидемиолошку ситуацију ковид-19 у АП Војводини и даље као као неповољну.

Према подацима ковид амбуланте Дома здравља „Др Младен Стојановић“, током фебруара, закључно са јучерашњим даном, обављено је 678 првих прегледа и од тога је 65 пацијената са подручја бачкопаланачке општине било позитивно на корону.

Клиничка слика пацијената који се јављају у ковид амбуланту је слична и тек након тестирања се види да ли је у питању ковид или нека друга респираторна инфекција.

Од симптома присутна је висока температура која иде и до 39 степени, бол у грлу, кашаљ, секреција из носа, бол у мишићима и општа малаксалост.

Нема округа у Србији у којем није потврђен и вирус грипа и то сва три типа, а до сада је потврђено пет случајева истовремене инфекције и вирусом грипа и короном.

Институт за јавно здравље Војводине сматра да и у наредном периоду треба посветити пажњу поштовању предложених општих мера заштите на сваком месту, посебно потреби подизања обухвата вакцинацијом, нарочито хроничних болесника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here