Саопштење Дома здравља „Др Младен Стојановић“ о ММР вакцинама

Како пише у саопштењу, апел су упутили јер је у Смедереву, закључно са 15. јануаром, потврђено осам случајева морбила

287

Епидемиолошка служба Дома здравља „Др Младен Стојановић“ се огласила саопштењем у коме позива родитеље са подручја бачкопаланачке општине да доведу своју децу на вакцинацију. Како пише у саопштењу, апел су упутили јер је у Смедереву, закључно са 15. јануаром, потврђено осам случајева морбила, од чега је шесторо невакцинисане деце старости до три године и две одрасле особе старости 47 и 49 година, а очекује се да ће бити потврђено још случајева.


У периоду од краја 2017. до јуна 2019. године у Србији је регистрована велика епидемија малих богиња, са 5798 потврђених случајева и 15 смртних исхода.
Према саопштењу бачкопаланачког Дома здравља „Др Младен Стојановић“, да би се спречило преношење малих богиња, најмање 95% деце у свакој средини треба да буде вакцинисано са две дозе ММР вакцине. Висок обухват вакцинацијом ће заштитити сву децу, чак и ону која нису вакцинисана због недовољне старости (млађа од једне године) или здравственог стања.

Због смањеног обухвата рутинском имунизацијом током пандемије ковид-19, тренутна ситуација у Србији се може сматрати алармантном и захтева брз и координисан одговор свих партнера како би сва невакцинисана деца у Србији била вакцинисана.
Важно је да је здравствени систем благовремено открио и потврдио прве случајеве малих богиња, а сада је од критичне важности да се хитно спроведу мере одговора на епидемију – кажу у Дому здравља.

Институт за јавно здравље Србије, Светска здравствена организација и УНИЦЕФ апелују на родитеље да вакцинишу своју децу према Календару обавезне имунизације како би осигурали да што пре буду заштићена од малих богиња и других болести које могу да се спрече вакцинацијом.

Мале богиње нису блага болест. Шире се брзо и са потенцијално тешким последицама, посебно за бебе и децу млађу од пет година. У случају појаве симптома код деце, родитељи треба одмах да се обрате изабраном педијатру а заражене одрасле особе треба да се консултују са својим изабраним лекаром.

ММР вакцина која пружа заштиту од малих богиња користи се дуги низ година и доказано је безбедна и ефикасна у превенцији и контроли болести, поручују Институт за јавно здравље Србије, Светска здравствена организација и УНИЦЕФ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here