У последњих месец дана у Тиршовој лечено петоро деце оболело од великог кашља

Враћају се заборављене болести

475
Фото: Getty images

Од почетка године у Београду је регистровано 18 случајева великог кашља, а само у последњих месец дана у Универзитетског дечјој клиници у Тиршовој лечено је петоро заражене деце.


Лекари кажу да је поражавајуће да се вратила заборављена болест за коју постоји ефикасна вакцина. Претходних година било је спорадичних случајева, али је ове године забележен значајан пораст.

Др Снежана Рсовац, специјалиста педијатрије и дечје плумологије у УДК у „Тиршовој“ каже да посебно брине што су у последњих месец дана имали чак пет пацијената оболелих од великог кашља. Реч је о одојчади која нису примила вакцину или старијој деци која нису вакцинисана.

„Са смањеним обухватом вакцинације имамо значајан број регистрованих пацијената са великим кашљем. У задњих месец дана петоро пацијената смо имали са пертусисом. Они су били у раном одојачком периоду па нису примили вакцину или су пропустили да приме вакцину“, објаснила је др Рсовац.

Повратак великог кашља још једна је потврда да нам се враћају заборављене болести за које постоји ефикасна вакцина. Јак антивакцинални лоби, који шири полуистине или неистине, углавном на друштвеним мрежама, збунио је родитеље. Многи због тога одлажу вакцинацију или уопште не вакцинишу децу.

Велики кашаљ у Београду

Према подацима Градског завода за јавно здравље од почетка године у Београду је регистровано 18 случајева великог кашља. Претходних година због короне и ношења маски није било много регистрованих случајева. Прошле године није био ниједан случај, 2021. године била су два случаја, 2020. године три, 2019. године 14, а у години која јој је претходила 29. Најтежа ситуација у престоници била је 2017. године када је регистрован 41 случај.

Вакцина која штити од великог кашља или пертусиса је ДТП (ди-те-пер). Малишани данас примају петовалентну вакцину – Пентаксим која је заштита од великог кашља, дифтерије, тетануса. Примају је у пет доза. Примарна вакцинација иде у три дозе и прима се у првих шест месеци. Прва ревакцина је са 18 месеци, а затим са седам година.

„Сада је вакцина која се прима ацелуларна, јер су делови бактерије у питању. Они покрећу имунолошки систем да га препозна и направи антитела. Као свака ацелуларна вакцина она има временски период када даје најбољу заштиту“, објашњава др Рсовац.

Додаје да се са смањењем обухвата вакцинисане деце почело поново да јавља оболење. Објашњава да пацијенти који имају велики кашаљ пролазе кроз неколико стадијума болести, који могу да трају и до три месеца.

„У првих седам до 10 дана јавља се цурење из носа, температура, кијање, бол у грлу. То није карактеристично само за пертусис већ и друге респираторне инфекције. Онда се прелази у следећу фазу када се јавља кашаљ у серијама, који онемогућава мањој деци да нормално душу. Чак се некада јавља и прекид дисања. То може да траје од шест до осам недеља“, навела је Рсовац.

Велики кашаљ изазива бактерија Бордатела пертусис, која ослобађа токсине у респираторном систему. Они се каче за ћелије слузокоже и доводи до њиховог отицања. То је разлог, наводи Рсовац, зашто се код деце и одраслих јавља та врста кашља. Упитана може ли се на неки начин ојачати имунитет деци, она је рекла да су важни физичка активност, добољно сна и витамин Д.

Шта је велики кашаљ

Како је наведено на сајту Градског завода за јавно здравље, велики кашаљ је заразна болест дисајних путева изазвана бактеријом. Болест се углавном јавља код беба и мале деце, а лако се преноси са особе на особу капљичним путем.

Први симптоми настају седам до 10 дана након инфекције и укључују температуру, цурење носа и кашаљ који се развија у нападе кашља који су праћени зацењивањем, а који код беба могу изазвати и недостатак ваздуха. Запаљење плућа, конвулзије и енцефалопатије су могуће компликације код ове болести.

Оболели су заразни око три недеље од почетка кашља уколико се не лече. Болест се спречава имунизацијом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here